Bad@ss Liam

Am zis acu’ ceva vreme c-am sa scriu despre Liam Neeson. Da’ n-am zis ce. Ei bine, este vorba despre mult-asteptatul (pentru mine) “The Grey” – un film in care Liam si inca alti citiva insi incearca sa supravietuiasca salbaticiei Alaskai dupa ce cursa lor aeriana a luat o intorsatura nefavorabila.

Image

Zapada, frig, altitudine, ameteli, rani si peste toate astea o haita de lupi fiorosi pusi pe a elimina intrusii din vastul lor teritoriu.

Eu – vorba englezului – sint un ‘sucker’ pentru povesti de supravietuire; inca de la ‘The Edge‘ cu Anthony Hopkins si Alec Baldwin (ala, ma – cind se lupta ei cu ursul in padure) – asa, inca de-atunci am ramas cu pasiuni pentru salbaticie si povesti eroice. The Grey are eroismul lui aparte iar peste toate astea vine si cu o agenda filosofica deloc de neglijat. Personajele – atitea cite sint, nu imbie pentru inceput la nici un soi de afinitate; avem de-a face cu hoti, criminali, needucati, oameni cu regrete si lupte interne care au decis sa se rupa de lumea dezlantuita, imbratisind munca in conditii vitrege undeva in Alaska, la o exploatare petroliera. In drum spre casa avionul citorva dintre ei se rupe-n mai multe bucati iar 7, 8 insi supravietuiesc miraculos accidentului. De-aici incolo incepe insa adevarata lupta; lupta cu sine, lupta cu ceilalti, lupta impotriva naturii. Si natura asta, pe linga peisajele mirobolante mai aduce si alte ingrediente, sub forma unor lupi hamesiti si rapace, pusi pe omor. Dar nu orice fel de omor ci din cel mai fioros, mai dureros si mai descurajator: eroii cu care pina acum ai ajuns sa simpatizezi incep sa piara unul cite unul, ba loviti de epuizare, ba sfisiati de dulaii astia mari cit un vitel. Iar unde nu dau lupii, da Mama Natura. Iar cind da Mama Natura iti vine sa urli si tu ca personajul agonizind in ultimele-i clipe, ridicind rugi si vitriol catre cerul atit de innorat si totodata atit de insensibil.

Iar cind nimeni, nicaieri nu-ti da nici o mina de ajutor, nu-ti mai ramin decit doua optiuni: o lasi balta sau mergi pina la capat.

Image

Sfatul meu – mergeti pina la capat, pina dupa ending credits 🙂 9*/10

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s