Do the due. Mountain due.

Timid asa, cam ca o domnisoara care nu vrea sa dezvaluie totul dupa prima intilnire, cam in felul asta s-a manifestat si iarna pina acum. Doi, trei fulgi pe ici, pe colo, mai multi pe dincolo dar nici unul cu sorti de izbinda; pesemne pamintul a inmagazinat suficienta caldura peste an incit sa nu permita asternerea nici unei paturi de omat peste sat.

Acum eu astept, sper, ma pregatesc sufleteste pentru o iarna in toata regula. – coane Mage, se-aude? – 🙂 Si pe linga lustruitul obiectivelor, al aparatului foto, filtrelor si etzetera imi mai pun cite-o pelicula din asta cu schiori, snowboard-eri, munti inzapeziti – cu alte cuvinte ceva care sa ma duca cu gindul acasica.

Dupa indelungi cautari am dat peste “All.I.Can by Sherpas Cinema“, un film ale carui trailere m-au lasat gura-casca inca de-acum juma’ de an. Concomitent mai zarisem si ceva cu snowboard-eri (in All.I.Can avem schiori) – pe numele lui ‘The Art of Flight‘) dar uitasem de el (asta pina mai deunazi cind am dat drumul robinetului si-a venit high-definition-ul cu 500kbps). Booon. Sa le luam pe rind, in ordine alfabetica:

All.I.Can” (respect punctuatia creatorilor) are – pe linga o sumedenie de peisaje mirifice si un mesaj ecologist. Realizatorii au incercat sa impresioneze audienta nu doar prin acrobatii ireale ci si prin impactul omului asupra mediului inconjurator – totul completat de citeva efecte vizuale ‘uaaaa’!!!

Personal, ca om care a pus prima oara labutele in talpici de lemn cind aveam 5, 6 anisori – filmul asta cu schiori m-a uns la suflet! Cind ii vedeam pe curajosii aia cum strabateau pirtiile ori padurea de brazi prin pulver parca-mi venea sa pun hainele pe mine, sa alerg inspre cel mai apropiat munte, sa ma sui in telecabina iar de-acolo sa-mi dau drumul pe pirtie. (acum, s-o spun p’a dreapta, nu stiu precis care-i cel mai apropiat munte ori fiord – cert e ca m-ar fi costat ceva moftul asta repezit) Enfin, sa revenim la pelicula.

Proiectul dateaza inca din 2008, cind o mina de tinerei din British Columbia si-au pus in minte sa-si filmeze escapadele iernatice si totodata sa incerce sa sensibilizeze audienta cu privire la ce ziceam mai sus – mediu inconjurator, chestii, socoteli. Ca le reuseste au ba, asta ramine la latitudinea privitorului. Cert e ca dupa vizionare iti ramin intiparite atit secventele de sport extrem cit si cele cu mizeria lasata in urma de mirlania unora dintre noi.

Vreau sa mai zic ceva despre efectele vizuale. Poate cele mai impresionante din tot filmul sint secventele time-lapse cu pirtiile montane punctind alternanta anotimpurilor – primavara, vara, toamna – iar cind vine vorba de iarna sare in fata obiectivului un schior de-ti vine sa te-arunci dupa el. Mai e apoi babuta aia de 70 si ceva de ani care face powder-ski printre brazi. Bine, babuta cu pricina nu-i nici un efect vizual – singurul aspect din cale-afara de anormal fiind silueta ei sprintena care salta zglobiu prin omat. Aproape de final vine regalul oferit de JP Auclair (freestyle skier din Canada) printr-un orasel de munte. Rezultatul se vede mai jos.

Una peste alta, nu degeaba filmul asta a primit atitea premii pe la festivalurile la care-a participat – se vede treaba ca ochiul criticilor e si el sensibil la efortul tinerilor realizatori. Ski, munti magnifici, pasiune, mesaj, filmare impecabila, 5 stele din 5 posibile, verdictul Cumatrului.

The Art of Flight

The Art of Flight beneficiaza de implicarea mamutului comercial Red Bull (nu ca la ‘All.I.Can’ n-ar fi contribuit nimeni cu sponsorizarea – North Face fiind doar unul din numele sonore prezente acolo). Am amintit de Red Bull doar pentru a puncta faptul ca mai orice productie aflata sub umbrela casei de productie austriece va fi fara indoiala una maiestuoasa. Rezultatul nu dezamageste citusi de putin, insa acolo unde ‘All.I.Can’ a reusit sa ma miste – ei bine Red Bull a reusit sa ma dezumfle. Sa esplic. Filmul canadienilor aduce dupa sine un sentiment de independenta prin insasi realizare, modalitate de filmare, implicarea schiorilor si-a personajelor complementare. Am vazut o modestie mai mare si-o pasiune pentru sport si natura mai mari in inima schiorilor decit a reusit ‘Art of Flight’ sa exprime. In “Art of Flight” il avem pe unul din veteranii snowboarding-ului – un ins la vreo 35 de ani care braveaza simplu si la obiect: “I hated school. Eversince I was 12 years old I was like.. yeah, growing in the snow and like… I knew I would be like snowboarding all my life.” Deci, decit scoala mai bine placa, totul e sa n-ajungi sa te identifici cu esenta materialului de sub picioare. Like.

Nu m-as fi narvozat in asa masura daca n-as sti ca filme ca cele de mai sus dezvolta pasiuni mai cu seama printre semenii nostri tineri – chiar aia de 12 ani, virsta la care incepe ori sa-ti piara cheful de orice indeletnicire intelectuala sau, din contra – sa-ti inmugureasca miezul altor placeri. Bine, bine, ma opresc ca devin prea serios. Snowboarding, ca despre el este vorba. Poze!

Revin – “AoF” nu e un film rau defel. Are momentele lui de cascat ochii si strins din fesieri iar peste toate astea te imbie la miscare, iti vine sa te-apuci imediat de snowboarding. Totusi, grija cu entuziasmul ca nu tine asa de mult; e de-ajuns ca unul din protagonisti sa se rastoarne in zapada (dupa o saritura in gol de citeva zeci de metri) si sa-l vezi mai apoi cu mandibula intr-o parte, articulind cu greutate citeva cuvinte: “Lef ge’ ou’ of her’, man“. Nu e nimic amuzant intr-o falca rupta, o buza muscata si-un nas spart.

Dar ar fi prea cinic din partea mea sa inchei relatarea cu un negativism, fara a recunoaste calitatea filmului de mai sus. Desi comparativ cu ‘All.I.Can’, “AoF” are alura de documentar sportiv hollywoodian, din ambele razbate pasiunea pentru necunoscut, goana dupa cunoastere si aflarea propriilor limite. E, am zis bine? Cliseu, cliseu da’ asta e adevarul 🙂

Hai, sa ninga!

Advertisements

4 thoughts on “Do the due. Mountain due.

  1. Coane, eu m-am resemnat cu zapada asta pic cu pic, ca abia se vede peste frunzele moarte;

    cum m-am resemnat ai sa ma-ntrebi deznadajduit in fata pierderii actului artistic?

    simplu, urcam pana unde trebuie ca sa avem zapada :)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s