Nimic nou

ATENTIE – urmeaza limbaj suburban (prima si ultima oara cind las asa ceva pe blog)

Tin minte ca inca din liceu m-am luat la trinta verbala cu un coleg care – tinar fiind (clasa a IX-a), argumenta cum ca lui i-a fost bine pe vremea impuscatului, el n-a dus lipsa de nimic si nu intelege care-i baiul, de ce sint unii atit de inversunati, vehementi si se pun de-a curmezisul inaintasului iubit. Tot colegul amintise mai demult cum ca parintii lui activasera in alimentatia publica – aprozar, gostat, etc. E lucru stiut ca inainte de ’89 o vinzatoare la alimentara/magazin, in fine – orice responsabil cu aprovizionarea era un soi de mic dumnezeu pe tarlaua lui. Era nevoie de plocoane si umilinta in fata uneia ca ea ca sa poti cumpara un kil de portocale (cind se gaseau), 5, 6 banane verzi (din alea de-ti faceau gura punga) ori un simplu litru de lapte indoit cu apa. Ochii ei dati peste cap sau gesturile scurte prin care inchidea taraba erau nepretuite.

Nu l-am apostrofat in nici un fel pe colegul sus-mentionat, nici n-am adus in discutie fericitele imprejurari prin care ai sai se cuibarisera in domeniul aprovizionarii cu zarzavaturi (Apro-Zar, ori GOspodariei-de-STAT). Peu importe. Dar mi-a ramas cumva in minte ignoranta lui care se transmisese invariabil prin filiera parinteasca. Iar reactii ca a lui, avuta in urma cu mai bine de 10 ani am intilnit si mai recent, sa tot fie 1 an de zile. E de-ajuns sa iei o cursa de taxi in Bucuresti si precis vei de peste un specimen din acesta nostalgic.

Mai departe. Gindeam ca la douazeci de ani de la Revolutie vom scapa naibii de leprele astea comuniste, nu vom mai auzi de ele nicicind si niciunde. Aiurea! Filmele ‘tinerilor cineasti’ abunda de mizerie umana, chin, chiu si vai din vremea partidului, societatea romaneasca ramine cam la fel de puturoasa si neproductiva cum era si odinioara – ce mai, se pare ca sintem blestemati sa ne afundam in mocirla. – am amintit de cineastii nostri pentru ca mi-ar fi placut ca din rindurile creativilor romani sa vina si povesti originale, aventuri, documentare, ceva antrenant, pasionant – nu tot moarte, sictir, avorturi, sex si sudalme gratuite. Dar se vede treaba – eu vreau una, ei fac alta, ca sintem europeni iar cinematografia europeana e mai sufletista.

Peste toate astea, rasfoind zilnic presa romaneasca dadeam de dl Vladimir Tismaneanu si-ale sale articole care trateaza saptaminal cite-o vedeta comunista, trasindu-i arborele genealogic si gaurindu-i trunchiul pina-n maduva ca sa-i afle pornirile – de cele mai multe ori – tiranice. Nu l-am inteles – ba chiar ma revolta cu insistenta sa pe subiect. Comunism, comunism da’ mai da-o naibii, ma, nea Tismanene – altceva nu stii? Lasa-i naibii, mai zi-ne si de altcineva.

Dar nenea Tismaneanu, cuminte, nu vru sa raspunza…

[…]

Parantezele de mai sus tin de descrierea actualului mediu politic romanesc, a alienatilor care ne guverneaza si-a analistilor antenisti cu liota lor de followeri de pe forumuri si aiurea. Nu intru in detalii pentru ca sint bine cunoscute iar adevarul il stie orice om cu scaun la cap.

Un om cu mai multe scaune la cap, un om cu o experienta de viata vasta si timp liber mai putin decit toti anii de scoala ai tuturor antenistilor pusi cap la cap a indraznit sa rosteasca mai deunazi un adevar. Un om care la 95 de ani reprezinta dovada clara a mintii constant antrenate si mentinuta intru integritate indrazneste sa-i spuna pe nume celui care incet dar sigur ne arata cum se ingroapa si ultimul din partidele istorice inca ramase pe portativ. Pe scurt, despre Antonescu ochi-de-peste (citez dintr-un forumist) spune simplu: “prostul daca nu-i fudul, nu e prost destul.” Cu asta s-a dat drumul maidanezilor din adaposturi si-au inceput latraturile (am ramas fidel ortografiei forumului EvZ):

 • mosaule, ori ersti prost, ori esti nebun sau amindoua??tu care sustii originea cumana a stramosilor nostri, te bagi ca musca in lapte. mars la secuacoperiti senilule, sclerozatule cretynoid.
 • S-au reactivat toti securistii, mai vechi sau mai noi: Neagu, Gushe, Lavinia Shancru, Robert Lingescu, si fac ce li se ordona, maculeaza pe cat pot pe oricine se opune actualei puteri.

Unuia indeajuns de curajos care se pune de-a curmezisul forumistilor i se da repede peste bot:

 • (ciupi2)Vad ca au inceput uslasii cu gainatii pe-aici.
  Doare ce a zis Djuvara?
  Schelalaiti.
 • Si ti-au cazut gainatii tocmai tie in gura? Vezi ca nu e o intamplare!
 • Am simtit o ciupitura pe !@#$. Cred ca tu erai bai ciupi, te pricepi la ciupit….

Altuia mai pasnic, deasemenea un admirator al venerabilului Djuvara i se da un raspuns prompt, articulat, din suflet:

 • (DiliaW) Citind aceste postari este imposibil sa nu te revolti impotriva celor care au scris cuvinte denigratoare si jignitoare la adresa Domnului Djuvara . Sincer , nu m-as fi mirat daca ar fi fost vorba de D-l Iliescu sau D-l Basescu , reprezentantii celor doua tabere , dar cand un OM valoros , o enciclopedie ca Domnul Djuvara este terfelit asa cum s-a intamplat astazi pe forum ma dezamageste total ! Cum se poate ca o mare parte dintre cei care au postat pe forum sa nu fie la curent cu atatea emisiuni la televiziune si radio , sa nu cunoasca macar cu o parte infima din ce a scris acest Domn ? Are 95 de ani dar este atat de lucid ! Multi tineri ar vrea sa aiba memoria extraordinara a Domnului Neagu Djuvara !
 • Iti multumesc din inima DiliaW ca m-ai lins asa cu patos la c ur. Eu sunt cam batran si nu mai pot sa ma aplec sa ma sterg…
 • Neagu un bosorog un gunoi ,un $#@giu cordit…

(astuia de mai sus ii vine si-un raspuns mai… hai, sa fiu sincer – pe inima mea)

 • Tac-tu a fost un batalion rus, format din mujici jeegosh.i si cu izmene cka_kate-n kcour. Iar ma-ta a fost koarda diviziei de cavalerie de magari din stepa rusa. Deci tu esti fiul poporului sovietic. Du-te inapoi bastardule !

La ora la care-am citit articolul pe Evenimentul Zilei erau cu totul cca 415 comentarii. Nu le-am citit pe toate, am frunzarit primele 2 pagini (din 5) si-am ramas siderat. Ma incerca un soi de uimire cu scirba, o multitudine de sentimente contrare. Cind stiu ca eu, unul doar cind ma uit la poza lui Neagu Djuvara imi tremura pielea de emotie iar altora le provoaca atita repulsie, nu pot sa pricep de unde vine ura asta viscerala, ce-i zgindare pe oamenii aia de publica astfel de grozavii. Si-am stat si m-am gindit ce poate fi la radacina raului astuia…

Daca e sa analizezi scurt tipologia càţei nationale, realizezi ca ea se incadreaza intr-un tipar lesne de recunoscut: imbecilul, prostul, frustratul. Iar elementul asta sus-mentionat, odata incoltit incepe sa improaste cu ce-are mai urit la indemina. Cam asa erau marginalizati si cei care inainte de ’89 aveau curajul sa emita pareri si sa-si exprime convingerile proprii; se urla la ei, erau pusi la zid si dati exemplu celorlalti pentru ca tot norodul sa stie ce-l asteapta daca se pune impotriva curentului. Iti ramineau putine alternative in astfel de situatii, iar cei care n-au fost dispusi la compromisuri – ei bine, doar ei stiu cite-au avut de patimit.

In fine… gindeam ca apucaturi ca cele de pe forumul sus-mentionat s-au mai estompat, au mai disparut odata cu timpurile moderne. Ma iluzionam ca expunerea la occident i-a cizelat pe multi dintre noi ori i-a ajutat sa imbratiseze alte valori mai apropiate de cele umane. L-am boscorodit aiurea si pe Tismaneanu cu insistenta lui molipsitoare de-a dezgropa mortii. Omul a avut si are in continuare dreptate; numai aflind despre rautatile comunismului poti stirpi comportamentele similare din societate. Toti comunistii, toti nomenclaturistii si urmasii acestora – astia cu totii reprezinta principalul blocaj evolutionist. Cind si-o da duhul si ultima odrasla de nomenclaturist de-atunci incolo se poate infiripa speranta ca om putea si noi ajunge odata civilizati.

In rest, ramine cum a zis Neagu Djuvara.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s