Îndreptar pentru chiriaşi

Vine o vreme in viata unui om cind trebuie sa-si ia la revedere de la adapostul parintesc si sa-si vada de-ale lui, pe cont propriu. Aventura asta solitara nu ia sfirsit prea curind, de-aia am zis ca-i bine sa astern pe hirtie o mica culegere de intelepciuni adunate de-a lungul perindarilor mele prin lume. Cine stie, poate ca la rindul lor, alti chiriasi grabiti vor lua aminte la patimile unui musteriu care-a gustat destul de mult din binefacerile gazduirii pe la alti apropitari.

Mai intii de toate trebuie sa te asiguri ca incaperea in care urmeaza sa-ti petreci o parte din existenta ta rebela va fi pe mintea si potriveala ta. Peste toate astea, o discutie detaliata cu proprietarul e neaparat indicata. Te poti trezi ca la sfirsit, inainte de-a pleca, va refuza sa-ti inapoieze toata suma alocata garantiei – pe motiv c-a sarit smaltul de la te miri ce oala pe care nici n-ai pus mina. Ori c-a inmugurit mobila. Fii cu bagare de seama, sint fel si fel de oameni, fiecare cu apucaturile lui.

Secundo, acum ca te-ai deprins cu statutul de independent spala vasele cit mai repede. Mustarul odata uscat pe portelan pare sa dobindeasca proprietati obscure care-l tin strins lipit de farfurie. In caz de forta majora, o spatula pica la indemina dar nu e indicat sa se ajunga la aceasta solutie laborioasa. Ramasitele fripturii – la fel, au tendinta de-a ramine nedezlipite de teflon, dovada ca exista chimie la mijloc.  (a se citi ‘atractie’) 

Cojile de cartofi nu trebuie lasate in cosul de gunoi mai mult de 3 zile. Ce zic eu ‘3 zile’… Doua zile e deja prea mult! In tandem cu cotoarele de mere ajuta la dezvoltarea unui microclimat propice drosofilei care incepe sa se zbenguie vioaie prin apartament. Si n-ai vrea sa-ti intre una in dispozitivul de teleportare si sa-ti altereze infatisarea.

Ordine in casa. Face bine la psihic sa vezi pantalonii atirnind pe umeras, geaca in cuier, periuta de dinti in chiuveta, sapunul in vana, samponul desfacut, detergentul de vase in frigider… Ma rog, se intelege ideea. Atentie la dihorii de sub pat: nu trebuie lasati sa-si faca vizuina; o coada de matura ii sperie si-i infurie la inceput, dar odata scosi din birlog e mai benefic pentru toti.

Din cind in cind poti invita la tine o fata cu o usoara tulburare obsesiv compulsiva. Ai sa vezi ca face minuni. “Ce-i cu praful asta pe birou? Pinzele astea de paianjen – de cind n-ai mai trecut prin camara? Bine ca-ti stergi monitorul si boxele iar in rest… […] Geamurile? Da-mi o cirpa.” Problema rezolvata.

Aspiratorul: dispozitiv absolutamente necesar. Punct.

Un stecher cu intrari multiple este indispensabil.

Mincarea si hirtia igienica nu apar de la sine prin incaperi. Frigiderul nu se umple singur; uneori mai e nevoie sa te dezlipesti de calculator si sa iesi la cumparaturi. O piata agro-alimentara e indicata (in cazul in care ai una in apropiere).

Un alt aspect pe care-l vei realiza imediat este ca oricit de mult te-ai stradui nu poti cheltui pe mincare tot atitia bani cit cheltuiau si parintii tai (care aveau de hranit mai multe suflete, nu doar pe-ale lor). Asa ca o buna perioada de timp o vei petrece deprinzindu-te cu feluritele modalitati de-a prepara pastele si orezul. La o adica poti sa le si combini.

Lenea si obiceiurile proaste trebuie combatute. – cind zic asta nu ma iau de ocazionala defilare prin casa in cu elementele la vedere; ma refeream la alte apucaturi mai paguboase.

Pe final, ia-ti un prieten. O companie. Un hamster, un scrofulet de Guineea, un pestisor auriu. Ceva cu care sa mai schimbi o parere cind te intorci seara acasa. Personal, am zis sa-mi iau o pisica. Inca ma mai gindesc.

PS. Chiria va fi intotdeauna ‘prea mare’ fata de bugetul lunar.

PPS. Lista ramine deschisa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s