Cuantificarea luminii

Bun gasit! Pentru cei care-au dat drumul la internet mai tirziu, ii anuntam ca acum citeva zile cercetatorii de la CERN (Elvetia) au constatat ca viteza luminii are si ea o limita. Ma rog, inca nu s-a tras linie dupa adunare/scadere/inmultire/impartire dar rezultatele tind sa rastoarne un pic situatia actuala.

Ce nu-si vorbeau pina acum fizicienii adepti ai lui Einstein cu cei mai cuantici din fire, dar sa vezi ce hira o sa fie intre ei de-acu’ inainte – mai ales daca se dovedeste ca geniul neamtului n-a vazut intru totul cum sta situatia cu unele particule mai instabile.

Pe scurt, ce s-a intimplat (ca sa nu mai tinem audienta incordata). Cercetatorii de la CERN au dat drumul la robinetul cu particule – intre timp au telefonat in Italia ca sa-si anunte colegii ca urmeaza sa le bata la usa niste neutrini si nu mica le-a fost mirarea cind italienii au exclamat “Si, si, sono già qui!” Mai, sa fie! Nu trecuse nici macar o nanosecunda iar neutrinii bateau nerabdatori la portile Romei. “Ma, astia or fi luat-o pe scurtatura!”, au inceput sa se mire si sa se rascoleasca CERN & co. “Nuuu se poate. N-aveau pe unde.” “E clar, astia sint mai iuti ca vintul si ca gindul.” “Mai ceva ca lumina!” […] Atit a lipsit.

“Dragi colegi, daca bossonul Higgs ne-a tot scapat printre degete, macar sa dam lumii ceva, ca stau astia cu ochii pe bugetul nostru ca pe butelie.” Si ne-a dat CERN-ul o concluzie de n-o putem duce – sa nu mai zic de autorii de manuale de Fizica. Chiar sint curios ce-or sa invete copiii nostri de-acum inainte (daca se dovedeste ca totul este adevarat).

Mai ramine aflarea secretului gravitatiei si de ce forta a doi magneti (de 1036 ori > decit cea a gravitatiei) e mai cunoscuta decit impactul pe care-l are cea dintii asupra Universului. Pina atunci lectura obligatorie pentru pasionati:


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s