“Freshly squeezed orange juice”

Am citit de curind pe blogul sartorialistului (fotograful cu moda urbana, remember?) – ziceam c-am citit de curind o postare avind inevitabila urma de stupefactie la adresa deciziei casei Dior de a-l suspenda din functie pe designerul sef – John Galliano in urma unor asa-zise afirmatii anti-semite. Gura lumii modei ramine cascata in toata povestea asta, timp in care vedetele incep sa comenteze – unele sa fie de partea designerului iar altele, mindre urmase ale lui Moshe (משה)si purtatoare de rochii de-ale Gallianului sa se declare intrigate – ba de-a dreptul dezgustate de remarcile anti-semite ale englezului (naturalizat). (tldr: “Across the Atlantic, the Oscar-winning actor Natalie Portman, who is the face of Miss Dior Cherie perfume, said she was “deeply shocked and disgusted” and wanted nothing to do with Galliano.[…] She said: “As an individual who is proud to be Jewish, I will not be associated with Mr Galliano in any way.”).

Politia pariziana n-a stat mult pe ginduri si l-a abordat respectuos pe J.G. dupa sesizarea unui cuplu (o evreica si prietenul ei asiatic), fara a mai consulta alte persoane. Martori se pare ca n-ar exista. E, ca sa mai puna sare pe rana tabloidul Sun a sarit cu un filmulet care-l arata pe JG cum mai face niste afirmatii calomnioase catre niste fomei – ceea ce nu prea ajuta defel la stabilirea nevinovatiei omului. Citez “I love Hitler. People like you would be dead. Your mothers, your forefathers would all be fucking gassed.” – nu tine de abilitati de profiler ca sa sesizezi ca omul se afla sub incidenta mai multor grade (alcoolice) si ca anturajul il cam tragea de limba, stiut fiind faptul ca aparatul de filmat opera sub masa de-abia asteptind un derapaj comportamental –

Si vine eu si intreaba: daca ar fi zis ca il iubeste pe Stalin ar mai fi provocat atita scandal? Sau pe Mao? Ori pe Kim Jong-Il? Ce ne-am face daca s-ar uita lumea la istoria casei Dior si mai cu seama la clientela ei din timpul celui de-al doilea razboi mondial? “Erau alte vremuri, am fost constrinsi de imprejurari”, ar putea replica reprezentantii. Pai si-acum nu traim alte vremuri, unde primeaza libertatea de expresie?

Bun – omul Galliano e o vedeta, ar trebui sa se abtina de la orice soi de declaratii anti-semite, rasiste scl. Dar ce te faci cu Itzicii carora le sare kipa cit colo cind aud cite-o remarca din asta suparatoare? Imi pare ca prea sint asa.. rai de musca si nu se mai uita la nimic atunci cind cineva ii calca pe bataturi. “La ce s-ar putea uita in cazul de fata?” La talentul si creativitatea unui om, as replica eu. La comportamentul lui care cam ‘tipa’ dupa ajutor, un om cu niste probleme personale care au rabufnit sub forma unor declaratii reprobabile. E lucru stiut ca geniile sint oameni ai extremelor; tocmai pentru asta nu-i poti anatemiza si pune imediat la colt dupa ce ies din tiparul dorit de majoritate. A, ii tolerezi extravaganta, ii tolerezi orientarile sexuale, dar cind vine vorba de evrei – STOP! Tabu, la zid cu tine, compania se dezice de persoana si serviciile tale, treci la gunoi, esti un magar, sa-ti fie rusine!

Sa vorbeasca creatiile omului, prezentate saptamina trecuta fara el:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s