Consideratii critice

Recunosc ca m-a luat prin surprindere vestea lansarii ultimului album Radiohead. Imi paruse ca de la ‘In Rainbows’ si pina acum n-a trecut nici macar un an de zile. Aiurea… Trecura 3rei! M-a indus in eroare munca prolifica a lui Thom din ultima perioada (implicat in citeva proiecte personale + colaborare cu diversi artisti, printre care si preferatii mei – Four Tet/Apparat/Modeselektor), de-aici surprinderea. Dar sa trecem peste toate acestea.. “King of Limbs” – pe numele lui, cea mai recenta creatie a englezilor lansata acum nici o saptamina. Achizitia e in curs, insa pina imi parvine pachetul cu viniluri/CD/artwork sa dam mai la vale streaming-ul:

E un album consistent din care cu greu am extras o preferinta. Pina la urma am gasit-o – ‘Separator’, piesa care incheie recitalul. Si ca veni vorba de incheiere – 8 piese totalizind sub 40 de minute lasa impresia unei opere sfirsita oarecum in pripa; nici nu incepe bine recitalul ca te trezesti cum se asterne linistea in incapere. Dar asta nu-i neaparat un lucru rau, mai ales cind iti supui simturile la tratamente ritmico-ambientale impletite cu maiestrie: percutie electronica, falsetto-ul emblematic al lui Yorke si chitari delicate. Tot ansamblul asta aduce mai degraba cu o colectie a celor mai bune elemente compozitionale din ultimele albume ale trupei, iar faptul ca totul se termina brusc nu este decit rezultatul retetei pe care Yorke & co. au patentat-o in urma cu 2 ani. Citez dintr-un interviu:

None of us want to get into that creative hoo-ha of a long-play record again,” Thom Yorke in The Believer in August 2009. “It’s just become a real drag. It worked with In Rainbows because we had a real fixed idea about where we were going. But we’ve all said that we can’t possibly dive into that again. It’ll kill us.

Le-a iesit cum nu se putea mai bine. Scurt, la obiect si cu o mare expectativa. Simti ca vrei mai mult, stii ca te-ai asteptat ca trupa sa furnizeze un material mai apropiat de geniul ei dar cu toate astea nu esti dezamagit nici de ceea ce ti s-a servit acum pe post de antreu. La urma urmei ti se pregateste terenul pentru un alt festin, nu? Rabdare pina la urmatoarea comanda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s