Mobile

Interesant debut de Februarie… HP iese pe piata cu 3 aparate noi (doua telefoane istete plus o tableta) iar Nokia da mina cu Microsoft in ceea ce este – cred eu, una din deal-urile deceniului.

Acum, despre fiecare in parte.

1) HP

Baietii astia au investit masiv in promovarea unor aparate care, cel putin in ceea ce ma priveste, duc lipsa de acel factor ‘wow’, pina si cea mai palida incruntatura se incapatineaza sa apara pe figura atunci cind ma uit la HP Veer, HP Pre 3 sau TouchPad. Un design hardware monoton – sa nu mai zic ca Veer e un telefon care in aparenta ar putea fi pe placul unui copil de 5 ani si nu al unui individ cu profil ‘smart business’ – tinta aparatului. Mic (cit un card de credit), minion dar grasut – aduce mai degraba cu o piatra numai buna de azvirlit pe luciul apei. A, are si ‘sliding keyboard’. In schimb, sistemul de operare e istet, atragator, imi place: webOS. – despre el as face o postare separata, merita atentie; pentru mine este mult peste iOS dar, helas, ii lipseste promovarea adecvata –  Cit despre look & feel – mai lucrati, taicule la design – eliminati naibii plasticul ala negru omniprezent. Pacat de sistemul de operare, zau asa!

HP Pre 3 se prezinta mai atragator (din pdv-ul specificatiilor tehnice). Are un procesor tactat la 1,4GHz, camera photo 5Mpixeli, inregistrare video HD 720p, 512MB RAM, spatiu de stocare de 8 sau 16GB, WiFi, AGps, bla, bla, bla, tastatura fizica, ecran tactil, webOS, design…din pacate – pacatele lor, fad.

Subiectivismul asta s-ar putea schimba (nu zic nu) atunci cind as pune mina pe unul dintre aparate dar pina la proba contrarie imi sustin lipsa de atractie.

TouchPad-ul


Aici HP a incercat sa intre pe teritoriul iPad. Cu surle, cu trimbite, cu putin umor aruncat in curtea Engadget (dupa ce ziaristii au reusit sa publice un early preview al tabletei, PR-ul HP a revenit cu un .ppt slide zicind “You think you’ve seen it all? Join us on Feb. 9th for more etc, etc…) TouchPad-ul a fost lansat la apa. O singura problema in toata afacerea asta: pretul. Nu se stie nimic despre el. Disponibiliate? Da – undeva in vara. Si atit.

Ca mai toti entuziastii de aparatura cool, la vederea primelor imagini/filmulete cu TouchPad-ul am zis instant “ba, vreau una!” M-am mai domolit dupa citeva minute. TouchPad-ul va fi lansat dupa cum am zis ‘undeva in vara’; pina atunci e un rastimp in care vor mai aparea alte citeva tablete – cea mai asteptata fiind, fara indoiala iPad 2. Dupa cum puncta ZDNet, daca pretul TouchPad s-ar situa undeva in raza unui 499$ (barem fixat de Apple) atunci HP ar fi tinut sa ne anunte. Dar dupa cum HP a tacut milc atunci cind a venit vorba de pret, ne rezervam dreptul de a fi sceptici cind vine vorba de comercializarea tabletei la un tarif sub stacheta deja fixata.

Peste toate astea, mai intervine si factorul ‘development’. Cum va face HP ca sa atraga cit mai multi developeri si sa asigure o plaja cit mai larga de aplicatii interesante pentru consumatori? Daca stai sa-l asculti pe Leo, noul CEO tinzi sa crezi ca in lunile ce urmeaza ne asteapta o revolutie venind din partea HP. Toata strategia de marketing pare sa ii mine pe toti in lupta si sa pozitioneze compania in topul alegerilor consumatorilor. Omul vrea ca produsele HP sa ajunga sa aiba acelasi impact pe piata de care se bucura la momentul actual produsele Apple. “Hey, that looks like an HP product!” Ambitios neamtul, n-am ce zice (vine din ‘Vinzari’, deh). Dar ce te faci cu design-ul aparatelor? – da, stiu, o tin pe-a mea, ca un catir incapatinat dar asta e – Eu cred mai degraba ca HP e un mamut imbatrinit minat in lupta de nimic altceva decit de dorinta de a ramine in topul vinzarilor si nu neaparat avind un spirit inovator. O companie mare, macinata pe dinauntru de o birocratie naucitoare si care, cu toate astea reuseste sa stea in top. Traiasca serverele, imprimantele si laptopurile ieftine!

Divaghez.

Rezumatul celor de mai sus ar fi urmatorul: hai sa nu mai trimbitam ca sintem inovatori si schimbam lumea si sa fim un pic rezonabili. Consumatorii, la o adica, nu sint prosti. Din multitudinea de gadgeturi mobile care invadeaza piata, eu zic ca marea majoritate a cumparatorilor e in stare sa discearna care este obiectul cu utilitate imediata ce-i va satisface nevoile. Sa ne batem, asadar in piept dupa ce reusim sa acaparam o buna particica din piata si nu inainte de-a vinde primul telefon.

2) Microsoft + Nokia = Love

Miscare anticipata dupa aducerea la cirma Nokia a unui ex-Microsoft guy si, cu toate astea, surprinzatoare. E de urmarit cum va evolua relatia celor doua companii. Nokia, pe de-o parte va suferi nitel la inceput: multe disponibilizari (Symbian si MeeGo deja nu vor mai fi prioritati) iar mai apoi sint discutii legate de Ovi Store (platforma de aplicatii a Nokia) care, odata cu semnarea parteneriatului va fi integrata in Microsoft Marketplace => mai multi bani in buzunarele MS, nu? A, cit despre cei care au achizitionat terminale Nokia N8 cu contracte pe 2 ani si care, saracii se asteapta la update-uri Symbian – ce se va intimpla cu ei? Ma rog, zic si eu asa, nu ca m-ar interesa din cale afara 🙂

Si mai zic una: Nokia e o companie cu reputatie – aici nu e loc de discutie, iar alegerea strategica de a se alia cu Microsoft (in defavoarea Google) cred ca e isteata. In felul asta atit Nokia cit si MS vor reusi sa se diferentieze de multitudinea de terminale slabe si foarte slabe rulind Android si care se pare ca invadeaza piata. Nokia joaca atit pe terenul low-end cit si pe cel high-end al telefoanelor mobile. Un telefon low-end rulind Android te impinge la exasperare (iar pe telefon, implicit in cel mai apropiat perete). Cu un Windows Phone 7 matur pus pe un terminal Nokia cred ca in curind vom avea un ecosistem mobil in sfirsit demn de buzunarele noastre. Sint de parere ca unui consumator nu trebuie nici sa fie bombardat de atitea alternative – sa ne uitam la terminalele HTC sau multitudinea de terminale rulind Android: sint atitea incit nici nu le mai poti tine numaratoarea. Ce stii despre ele? Ca ruleaza Android. Si in rest?

Peste toate astea, eu tare inclin sa cred intr-o viitoare asimilare a Nokia de catre Microsoft. Dar asta e alta poveste.

Advertisements

4 thoughts on “Mobile

  1. Frumos post. Educativ chiar as spune.
    Nu mai zic ca cu ceva luni in urma E se uita sa-si faca un upgrade la telefon .. osciland intre N8 si iPhone4. A castigat iPhone mai mult din prisma OS-ului caci Symbian e pe moarte intr-adevar. RIP !

  2. Aceeasi pendulare si la mine: N8-ul e un aparat puternic daca e sa-l compari cu ip4. Dar ce te faci cu Symbianul asta muribund? Apple o sa mai cistige inca un client… Curind. Pacat ca ciclul de innoire e cam scurt; imediat trebuie sa iasa pe teava ip5 iar asta ma pune pe ginduri.

  3. eu sunt in continuare multumit de samsung galaxy s cu android pe dansul – am performanta, ma pot bucura in sfarsit de internet pe mobil, am putere, rapiditate, conexiune de date, aplicatii interesante de care oricum rar am timp, pot citi in sfarsit carti pe mobil foarte comfortabil.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s