The Art of French (cheek) kissing

Mai mult din intimplare si nu ca urmare a te miri ce curiozitate am dat peste harta de mai jos: Combien de bises?“, adicatelea ‘cite saruturi?’. Un francez cu spirit intreprinzator a zis sa faca o harta a sarutului in patria sa. Daca ‘regula’ in hexagon stabileste in general doi pupici, francezul provincial nu se da in laturi de la amabilitati repetate de 3 pina la 4 ori. – la faza cu ‘4 saruturi’ cunosc citiva semeni de-ai mei masculi care, daca li s-ar intimpla sa dea peste o astfel de ‘frantuzoaica’ ar tinde sa lase amabilitatile deoparte. Dar ei nu fac subiectul scriiturii de mai la vale –

La nivel mondial e bine stiut ca – ‘functie de regiune, numarul saruturilor fluctueaza. Spre pilda, cind te intilnesti cu o amica in Romania tugui buzele in semn de pupic pe obrajori, dupa care te inclini de-o parte si de cealalta a fetei, pret de doi pupici. Daca te deplasezi in Elvetia si ai o prietena buna si prin partea aceea a lumii, atunci gestul de mai sus este repetat de 3 ori. Idem prin Olanda, similar (cred, si sper sa nu ma insel) si in Italia. Un asemenea ‘gest elvetian’ pe plaiuri dimbovitene risca insa sa te lase cu buzele tuguiate in aer, cu o mima ce aduce mai degraba cu a unuia ce amusineaza dupa te miri ce miresme. Asa ca, abtine-te!

Apoi, mai sint cei/cele care saruta doar o data sau deloc iar atunci, daca esti mai pupacios din fire sint doua posibilitati: ori ramii cu capul aiurea, ratindu-ti tinta si incercind ulterior o eschiva sau, in celalalt caz – poti ajunge chiar in zona cu care sperai ca celalalt companion sa-ti dea binete. Urmeaza o imbujorare progresiva si, eventual o replica savuroasa. Savuroasa pentru tine, aiuritul care n-a fost in stare sa ghiceasca  intentiile celeilalte persoane.

In paralel cu toate gesturile si obiceiurile astea ii mai avem pe asa-zisii complezenti condescendenti (daca-mi este permisa alaturarea), oamenii de neatins dar care cunoscind cit de cit rigorile socializarii incearca din rasputeri sa se conformeze. Despre cine e vorba: cei care la o prima (sau chiar ulterioara) cunostinta nu fac decit sa-si apropie obrajii de ai tai concomitent cu mimarea unui pupic in aer, timp in care privirile si gindurile tradeaza cazna si osteneala la care trebuie sa se supuna, pentru ca nu care cumva sa faca impresie proasta sau a nu-si deteriora tencuiala proaspat nivelata. Astor specimene e preferabil sa le raspunzi cu aceeasi moneda, lasindu-le sa inteleaga ca le respecti in egala masura. (asta echivaleaza cu stringerea de mina barbateasca gen ‘dead fish’, in care una din cele doua miini e la fel de viguroasa precum o cirpa inmuiata in lighean)

O harta si un indreptar desenate de mine ar arata cam asa: pupicul nemtesc – dublu, ordonat, cumpatat – poate chiar un pic rezervat, pupicul frantuzesc – in functie de cit de bine cunosti persoana el poate varia de la 2 la 4, 5, restul pierzindu-se in detalii, pupicul italian – rareori pastrind vreo norma, pupicul suedez – rafinat, onest, jovial (cite-o data, pe fiecare obrajor) si nu in cele din urma pupicul nostru neaos, romanesc, cu dubla bataie si-o imbratisare calda care intareste amicitia iar peste toate astea miile de ‘pupici’ din mesaje si sms-uri care – daca te gasesc mai slab de inger, te pot da gata. Gata! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s