la trinta dreapta cu ursul

Am purces la auditia albumului cu scepticism, vazind lauda din spatele lui. Am purces cu scepticism si-am sfirsit convertit. O suita de melodii ‘crosetate’ atent pina la cel mai mic detaliu si care – nu e lucru de saga, necesita o extraordinara concentrare in interpretarea lor live, am ramas convins de asta. Veckatimest al tinerilor Grizzly Bear(s) americani, caci despre el este vorba, este de departe albumul anului (pentru mine, si nu numai). O multitudine de sunete ce se intrepatrund in modul cel mai placut, corzi atent ciupite, tobe grijuliu atinse, sintetizatoare acordate fin si voci intens prelucrate.

Aparitia lor la Warp Records – desi surprinzatoare la inceput (tinind cont ca englezii au promovat pina acum doar muzica electronica/IDM – Plaid, Aphex Twin, Boards of Canada & co.) s-a dovedit a fi nu doar un accident fericit ci o alegere atent studiata. De ce zic asta? Experimentalismul (daca pot zice asa) stilului acesta de indie-rock nu prinde la toate casele (mai cu seama la cele de discuri); intr-o lume (muzicala) in care meticulozitatea si dedicatia pentru creatia artistica a lasat locul mercantilismului, patru baieti s-au imbarcat la o intreprindere deloc usoara: sa realizeze un album exceptional. Si le-a reusit al naibii de bine! Asa ca, in loc de bilanturi plictisitoare si angajamente pe termen lung, acum, la sfirsit de an zic doar atit: anul 2009 mi-a adus cel mai bun album – Veckatimest.

La Multi Ani tuturor, si la mult mai multe zile!

Grizzly Bear – While you wait for the others

Grizzly Bear – Ready, Able, pentru care mi-as dori sa inregistreze si o versiune de studio a prestatiei live, cu pizzicato-urile ‘celea maiastre de pe final

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s