La votul calului

E pentru intiia oara in 11 ani cind nu poci pentru ca sa-mi formez o parere clara asupra unui candidat la prezidentiale. A, bun – stiu pentru cine n-o sa votez, asta e cert. Dar lasind deoparte aspectul asta, cu ce ramin? Nimeni nu tagaduieste ca Geoana si Antonescu sint doi dintre candidatii cotati cu sanse sa ajunga in turul 2 unde se vor bate cu marinarul. Insa cind vine momentul sa ma gindesc cu ce au reusit cei doi sa ma convinga pe mine, om din bobor ca merita sa le dau cu stampila peste nume – ei bine, ramin in cumpana.

Despre restul prezidentiabililor – Oprescu si Cernea ce mai merita bagati in seama. Cu Kelemen n-am nimic, UDMR isi numeste de fiecare data un candidat doar dintr-un soi de obligatie – in rest sint si ei constienti de umplutura. Mi-a parut rau cind l-au bagat la inaintare pe Frunda, despre care am zis la vremea respectiva “ce pacat ca nu-i roman”.

Cu dom’ doctor termin repede pentru ca omul politic Sorin Oprescu se ascunde sub o mantie de neadevar. Punctual, odata ajuns primar a promis ca nu va candida la prezidentiale. “Nu pot sa le fac asta bucurestenilor.” Nu cred ca le-a facut prea multe nici de cind e primar, asa ca nu stiu la ce m-as putea astepta de la el odata ajuns la cirma tarii. Si in plus, sa fim realisti – independent in Romania nu rezisti fara sprijinul puternic al unui partid politic. Turul doi (al pantalonilor) cade pentru dom’ doftor.

Cernea cred ca are mai multe probleme. Mai presus de toate, ii fileaza o dioda. Cu gesturi extreme atragi atentia dar nu rezolvi mare lucru iar el, trimbitind ca-si da foc in fata TVR pentru ca ii este ignorata candidatura deja mi-a aratat ca are o problema. Dom’le, nu vii si zici ca-ti dai foc fiindca nu iti iese tie pasenta; iesi ridicol din toata povestea, de oriunde ai privi-o. Punct. Apoi mai este si factorul ‘prezenta scenica’. Aparind cu un discurs istet dar in tricou cu “Punks No Dead” (e un exemplu) nu-i induci ţaţei Filofteia decit impresia ca “uite, maica ce-nseamna democratia, acum poa’ sa candideze tot flinticu’“. Treaba omului – inteleg ca-i e bine in pielea lui dar nonconformismul trebuie nitel cosmetizat. Pina la urma urmei cred ca el s-a inscris in cursa mai degraba pentru a-i face pe oameni sa constientizeze multe din mizeriile in care se scalda politicienii nostri de la ţentrum. Prezenta la televiziuni a reprezentat un vehicul util expunerii punctului de vedere iar asta poate fi tot meritul sau in campania electorala – a stiut cum sa valorifice ocazia ivita. Mai departe depinde de el cum se va mentine si-si va mentine ideile/valorile.

Ca o paranteza – ma gindesc ce era in mintea lui cind se vedea invitat la emisiuni in care il avea in fata pe Gogu a lu’ Puţintelu’ (s-avem pardon dar nu-mi aduc aminte numele balaoachesului si nici nu mai dau pe Bing dupa el).

Raminem cu Geoana si Antonescu. Cum procedam? Le-am urmarit dezbaterea de ieri iar o parere scurta asa, de om de pe strada zice dupa cum urmeaza: am vazut un Basescu timorat, un Geoana bine-argumentat si un Antonescu usor artagos.  Dar eu cu socialismul nu pot sa ma impac! Cu toate astea, mi-e teama ca mobilizarea PSD va fi mult mai mare in teritoriu iar de-acolo le vor veni multe voturi. Pe de alta parte ma bucura ca din ce in ce mai multi tineri cu prezenta pe internet il sprijina pe liberal – asta se ‘simte’ urmarind blogosfera si comentariile pe diverse forumuri. Sansa e ca Antonescu sa treaca cu bine de primul tur, pentru ca in al doilea cu siguranta i-ar da muku’ marinarului. Daca turul doi il gaseste pe Geoana luptindu-se cu Base, e lesne de prezis inspre cine se vor indrepta voturile tineretului. Si-atunci inghite nene alti 5 ani de demagogie, minciuna, pupeze, sleahta de pedelisti pravoslavnici (mor, fac alergie, guta, apoplexie cind il vad pe TRU cu ochii lui picior peste picior, Boureanu si alti trepadusi).

Sint de parere ca votul de miine iar in extesno cel din decembrie vor avea cel mai mare impact asupra bunului mers al treburilor pe plaiurile noastre de bastina. Stramutat fiind pe alte tarimuri nu poate totusi sa nu-mi pese de ce se petrece in Romania. Mai am o noapte buna pentru cumpanit, si-o zi in care trag nadejde ca si constiinta civica a mai prins nitica intelepciune in ultimii ani.

Somnique usor!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s