“we in the killin’ Nazi business”

Untitled-2

atentie: poate contine spoilere, jante din aliaj, eleronuri si alte accesorii

Quentin Tarantino nu e nebun degeaba. Si ca orice ins sarit de pe fix care se respecta, uneori mai are si sclipiri; s-au vazut in Pulp Fiction si pe alocuri in Kill Bill vol. I. In Inglourious Basterds ele sint mai dese.

mi-ar fi placut sa am scenariul la indemina, ca sa pot improviza citeva replici pe marginea lui. (cred ca daca sap destul de adinc, precis dau de el prin vreun cotlon al internetului). in fine, care-i ideea: pentru un film al carui trailer anunta razbunare, evrei suparati pe nazisti, etc, etc – ei bine, domoliti-va! hooo! brrr! nu e atita actiune precum lasa sa se astepte. dar… nu plecati, ca nu e nimic rau in asta; ba din contra! acolo unde lipseste killareala avem parte de dialoguri istete. daaa! iar nenea Tarantino – se vede bine ca a lucrat intens la scenariu, ca e mai fistichiu; si in plus beneficiaza de genialitatea lui Christoph Waltz – ofiterul SS ale carui abilitati poliglote fac deliciul audientei. paranteza: citeam ca prima optiune fusese Leo DiCaprio; ar fi fost interesant de vazut cum se comporta Leo in rolul unui ofiter SS cinic, stapinind la perfectie Engleza, Franceza, Germana si Italiana. si nu numai. inchid paranteza~ iar aici – ca tot veni vorba de audienta, am avut parte de o experienta cel putin interesanta – asistind la proiectia unui film care abunda de dialoguri in limba Germana, intr-o sala aproape plina cu spectatori nemti. sint unele subtilitati lingvistice pe care n-ai cum sa le savurezi daca nu ai habar de ce ‘balmajesc’ oamenii aia acolo pe ecran, iar cind vezi ca sala reactioneaza pozitiv la replicile ticluite, iti dai seama ca mr. QT nu s-a ostenit 10 ani de pomana.

buuun. dialoguri, replici, ce altceva… a, da: killareala. este. si e brutala. o scalpare, doua, o zdrobire de craniu cu o bita de baseball, un interogatoriu un pic cam dureros, o ciuruire pina la desfigurare si niscaiva explozii, toate marca Tarantino®. dar nu dureaza mult; atit cit sa te faca sa stringi un pic din pleoape.

personajele: fiecare in sine reprezinta un deliciu vizual. da. Brad Pitt, cu un puternic accent american de la mama lui divale din Tennessee, frumoasa frantuzoaica Mélanie Laurent in rolul Shossanei Dreyfus (bag sama ca QT a ‘croit-o’ pe Shossana dupa propria-i imagine a femeii ideale – frumoasa, rebela, frantuzoaica si detinatoare a unei sali de cinema), pe Waltz nu-l mai aduc in discutie ca ii intrece pe toti, Bridget von Hammersmark, Stiglitz (de retinut!) scl… chestiune (tocmai ce-mi trecu prin minte): scene pe care le-am zarit in cele 4 trailere aparute pina la lansarea filmului nu s-au regasit in proiectia cinematografica la care am asistat. astept blu-ray-ul, director’s cut, pentru edificare.

in loc de incheiere, subliniez citeva din filmele alaturi de care o sa pun si DVD-ul cu Inglourious atunci cind o aparea: Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Miller’s Crossing, In Bruges, Layer Cake, Scarface, No Country for Old Men. nu degeaba pina si QT este mindru de munca lui: scena finala spune totul.

Untitled-4

Advertisements

6 thoughts on ““we in the killin’ Nazi business”

 1. vazusi prima ora de pelicula aseara. o capodopera! eram mult prea obosit insa sa-l vad pana la final.. asadar astazi urmeaza partea a doua. ura!

 2. Schnapps? Schnapps? Schnapps? Schnapps? Schnapps? Fünf Schnapps! 😀

  Glorious ending! Intr-adevar, “this could be” his
  “masterpiece”.

  A chicotit vreun neam la scena finala ? 🙂 Hihi

  ‘nea Tarantino, jos fesu’ !

 3. da, dar nu multi; a fost destul de rapida faza, nu cred ca s-au dumirit toti 🙂 au chicotit in schimb atunci cind i-a abordat ofiterul SS pe ‘basterds’ in taverna (“I wasn’t talking to you Lt. Saltzberg, or you either, Lt. Berlin. I was speaking to Capt’n I-don’t-know-what!” – cind nu reusea sa-i dibuiasca accentul aluia.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s