qu’est-ce qui se passe, Oracle?

CFDT-ul Oracle – adicatelea sindicatul angajatilor Oracle Franta a anuntat recent reducerea fortei de munca a companiei cu ~ 1000 de posturi, dintre care 250 doar in Franta. restul pozitiilor vor fi reduse la nivel european, dar deocamdata nu se stie in care din centrele companiei.

nous avons d’ores et déjà exprimé notre surprise et notre colère concernant cette mesure“, continua comunicatul sindicatului. hai, ca la surprize de genul asta te poti astepta astazi, dat fiind climatul economic; dar cind vine vorba de ‘colère‘, atunci e mai greu sa-i stavilesti pe francezi. din pozitia luata de angajati razbate sentimentul care i-a incercat pe multi dintre cei care activeaza in multinationale – ca sint in Germania, Franta, Anglia ori alte tari. “Nous ne pouvons pas accepter que les salariés soient considérés comme une simple variable d’ajustement au profit d’une politique purement financière.

HP_discHP au procedat si ei in maniera similara, dupa achizitia EDS de anul trecut. mai nou, angajatilor li s-a cerut sa semneze de buna-voie si aproximativ nesiliti de nimeni o tidula prin care sint de acord sa li se taie 5% din salariu (echivalentul cresterii salariale pe ultimii doi ani, fie vorba-ntre noi). in spiritul romanescului ‘haz de necaz’ a inceput sa circule in Germania si un banner cu ‘noua promotie HP’. cred ca francezilor nu le va arde de astfel de glume; cel putin nu prea curind.

revenind la reactia lor – le dau perfecta dreptate. as putea publica un mesaj care a circulat in interiorul HP imediat dupa ce s-au anuntat concedieri masive (25,000 de angajati), inghetarea oricarei mariri salariale, concomitent cu taierea bugetului pentru orice eveniment intern (cine, mese festive, petreceri de sarbatori); fiind insa un spatiu public, nu se stie niciodata cine isi mai arunca ochii pe-aici. pe scurt, ideea din mesajul unui angajat situat pe o pozitie foarte high-level ii puncta lui Marky Mark (aka Mark Hurd) setea de imbogatire a companiei, de satisfacere a actionarilor pentru a depasi la sfirsitul fiecarui an fiscal mult-titratul market share. “When will HP have enough market share?“, se intreba directorul cu pricina.

inutil a mentiona ca revolta n-a avut nici un ecou. se prea poate ca managerul respectiv s-o fi fost chemat la vorbitor si sa dea cu subsemnatul; in rest, cu totii s-au multumit a susoti pe la colturi. la comportamentul asta toate natiile impartasesc asemanari, nu e una mai breaza decit cealalta.

o parere personala spune cam asa: in Romania, unde corporatiile au mutat departamente de contopisti si recuperatori (aka Credit & Collections), alaturi de echipe de caschisti, palmasi si butonisti (asta e argoul de birou, nu l-am inventat eu, stiu cu totii din ce tagma fac parte) – in Romania, ziceam – nu are de ce sa se ingrijoreze nimeni din cei mentionati mai sus, iar asta dintr-un motiv foarte simplu: costurile de intretinere a fortei de munca sint suficient de mici iar profitul mai mult decit satisfacator astfel incit sa-i dea vreunui CEO prin cap vreun gind de reducere a operatiunilor. Microsoft investeste – tocmai ce-au oferit contracte unei echipe banatene (fostii CIAO – ‘traiti dom’ Racu, dom’ Magureanu!, stiti despre ce e vorba 🙂 ), IBM cauta vorbitori de lb Germana pentru centrul de suport tehnic din Brasov, Adobe tot asa, iar Oracle Jobs e plin de anunturi cu job-uri axate pe vinzari. nu e nimic rau in toata strategia de dezvoltare; pe termen lung, investitiile companiilor reprezinta o rampa de lansare pentru multi dintre tineri. aspectul daunator este ca multi din cei care muncesc intr-un astfel de mediu traiesc iluzia prinderii lui D-zeu de picior si ajung cu timpul sa imbratiseze letargia mustei prinsa intre geamuri pe durata iernii, pina ce le este deja foarte greu sa schimbe orientarea profesionala. o parte dintre ei traiesc un alt fel de iluzie: cea data de managerii din strainatate care ii implica pe unii angajati putin cite putin in diverse proiecte, lasindu-le impresia ca aduc o schimbare. nimic mai fals! atunci cind sforile sint trase tot din alte parti iar echipele manageriale din Romania ramin la stadiul de executanti nu poti avea pretentia ca aduci vreo imbunatatire in modelul de afaceri al companiei. poate doar la nivel de achizitie al clientilor – dar aici vorbim de piete locale si alte implicatii, ori eu punctam altceva.

long story short, era o chestiune de timp pina ce Oracle avea sa vina cu un astfel de anunt (desi momentan nici un purtator de cuvint nu a dat un comunicat oficial), mai cu seama dupa achizitia majora a Sun Microsystems. la fel s-a intimplat si cind i-au cumparat pe PeopleSoft, la fel se va intimpla si acum. iar ca sa discutam acum despre eterna crestere a cotei de piata este de prisos; pentru atingerea ei se va face deseori apel la ‘variabile de ajustare a profitului’, cifrate in citeva sute pina la citeva mii de oameni. c-asa e in tenis.

Advertisements

3 thoughts on “qu’est-ce qui se passe, Oracle?

  1. 7:1

    in contrast cu istorisirea / basm ilustrata mai sus, ete ca discutasesi cu un nene (roman intreprinzator acilea in .ca) care cu ceva ani in urma, dupa ce lucrase 2 sapt. la Husky (www.husky.ca), satul de mizeria corporatista, si-a pus ideile la inaintare. mai ca nu le-a aratat degetul alora cand si-a pus bazele unei mici intreprinderi. intr-un timp relativ scurt a ajuns sa aibe 6 angajati si comenzi de ordinul duzinei saptamanal, suficient cat sa le asigure tuturor salarii frumusele si niscaiva profit. dar cum marile corporatii pupatoare de funduri de actionari au dat in latura de stanga, limitandu-si astfel cheltuielile, evident reactia in lant la afectat si pe al nostru ‘nea Marin. de la o hala de productie si 6 angajati, a ajuns sa lucreze la el acasa, avand un birou temporar in dormitor si un mic “shop” la el in garaj. Japonezii nu mai vor sa cumpere, Italienii nici pe atat iar Americanii nu raspund la telefon, zicea ‘nea Marin. Am ajuns de unde-am plecat. Lasa ‘nea Marine, zic, hai intoarce ananasul ala pe gratar si da-i cu nitica crema dulce, poate poate ne-om mai indulci viitorul.

  2. bag de seama ca in ultima vreme au patit-o destui “mestesugari” (le zic asa pentru ca-mi place termenul 🙂 )… nasol moment. pe de-o parte e si-un lucru bun in toata criza asta: e momentul reinventarii – mai cu seama pentru spiritele intreprinzatoare.

  3. pana una alta ma asteapta acasa una sticla de bere le la quebecosi… zice-se ca-i cu ceva traditie.. aproape 150 de ani de experienta stau in spatele licorii.. berea e inca in proces de fermentatie.. e alba , sticla-i lunguiata si are un dop ca de sampanie. no, uite exemplu bun de cum se reinventeaza una. vedem si cum se prezinta la gatlej.. cat de curand. deocamdata numele.. imi scapa. da-l prind eu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s