Dollar Rede$ign Project

o serie de alternative mai cool la actualul aspect al bancnotelor americane. inspirati, poate de modelul elvetian, cf caruia “biletele de circ” se schimba periodic, o echipa de designeri din State a lansat provocarea celorlalti colegi din breasla, ca sa contribuie la un tipar ce a ramas acelasi de prin anii ’30.

personal, imi place coloratura; mai inveseleste atmosfera.

us-note-design-ideas-1

us-note-design-ideas-2

citeam o analiza a unui britanic, cf careia unul din motivele pentru care UK inca mai taraganeaza cu accederea la EUR este si depersonalizarea curenta a bancnotei. bancnotele sint niste mici opere de arta, in care se investeste talent, creativitate, pasiune. la urma urmei, rezultatul muncii unui designer va circula zeci de ani prin miinile a milioane de oameni, nu?

pentru exemplificare, una din ultimele realizari ale lui Ootje Oxenaar, responsabil cu guldenul olandez.

dutch-notes

chestiune: cu ocazia asta m-am documentat nitel cu privire la munca din spatele elementelor de securitate (curbelor acelora) prezente pe mai toate bancnotele din lume. la baza sta Guilloché – o tehnica de gravura veche de vreo 400 de ani. mai nou, pentru obtinerea unui tipar din cele mai sus mentionate, se face apel la matematica (cu ajutorul citorva soft-uri de grafica – Mathworld ori Grapher). formula de mai jos deseneaza tiparul de si mai jos:

equation-1ecuatia hipertrochoida

guilloche-1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s