134 de miliarde de dolari prinsi in tranzit

nitica economie si politica strecurata intre posturi despre design/muzichie/filme. zice-asa: doi japonezi au fost retinuti in Italia in timp ce incercau sa duca in Elvetia o valijoara cu titluri de stat americane in valoare de $134 md. miliarde, da. echivalentul PIB-ului Noii Zeelande, par egzamplu. o stire care n-a prea transpirat in lume – cu-atit mai putin in Romania, unde n-am zarit-o pe nici unul din site-urile ziarelor (ZF, Capital, etc; se poate sa mi-o fi scapat, dar am cautat destul de amanuntit).

se nasc intrebari: cine erau japonezii si pentru cine lucrau? erau agenti de-ai Coreei de Nord, intermediari pentru nigerieni ori isi ajutau tara sa mute valuta la loc sigur? peste toate astea – sint titlurile respective veritabile au ba? ca in cazul in care ar fi “the real sh!t” iar transbordarea ar fi avut loc cu succes… hmmm… cine stie ce naiba s-ar fi intimplat.

Bloomberg puncteaza in scurta lor analiza absurditatea intregii situatii, care ar putea explica pe de-o parte lipsa mediatizarii evenimentului. “It almost fits with the surreal nature of today that a couple of travelers have more U.S. debt than Brazil in a suitcase and, well, that’s life.” sa umbli cu bancnote false de $100 e un lucru; dar doi insi cu titluri de stat nedeclarate, incluzind 249 de certificate in valoare de $500 mil. si 10 “titluri Kennedy” de cite $1md bucata, ei bine asta e alta caciula.

din povestea asta s-ar putea scoate foarte bine italienii. la o adica, in cazul in care hirtiile isi dovedesc autenticitatea, statul Italian e indreptatit la 40% din valoarea lor – bonus pe materialul de contrabanda.

ramin citeva intrebari: oare Trezoreria US of A are de-a face cu misterul asta? a emis ea obligatiuni pe sestache pentru Japonia, inspre finantarea deficitelor pe care cineva nu le-a declarat in ultimii 10, 20 de ani?!

e de urmarit derularea evenimentului.

via Deutsche Welle, via Costin, via Eu

Advertisements

2 thoughts on “134 de miliarde de dolari prinsi in tranzit

  1. eu zic sa revenim la trocul marfa contra marfa. astfel, autoritatile vamale vor depista mai usor marfa de contrabanda (mai o chiele de crocodil, o floare de colt sau mai stiu io ce)

  2. ar fi ceva… pentru doua duble de griu cumpar un magar. sau faci ca mine – am vindut un desktop pentru 4 zile in Praga. ce zici de asta? :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s