Freiburg, Germania

Freiburg im Breisgau, Germania

am auzit multe despre urbea de mai sus, si o am in vizor de mai bine de-un an. abia de curind am reusit sa ajung acolo, iar acum ca a trecut vizita am ramas inca nitelus pe ginduri. e posibil sa mi s-o fi parut, dar acolo aerul parea sa aiba o puritate aparte.

de la gara, cum o tii inainte dai peste prima oaza de verdeata bine ingrijita, bine conturata, bine intentionata:

DSC_0005 DSC_0003 fr_0001

iar mai incolo peisajul continua in (relativ) aceeasi maniera.

am fost destul de ‘norocos’ incit s-o iau aiurea pe stradute, inspre partea de nord a orasului si sa vad aglomeratia urbana. casute cochete si liniste prin imprejurimi (era o caldura cind am ajuns… vorba ‘ceea – sa nu dai un popa afara din casa), gradini peste gradini. tot ce auzeai erau ciripituri, de parca te-ai fi aflat intr-o padure; iar scenariul asta a continuat si in drumul spre centrul orasului iar mai departe pina in inima urbei. tiu minte ca stateam linistiti la adapat (cite-o doza de Franziskaner, la Franziskaner Keller situata pe Franziskaner Strasse, ca sa nu te ratacesti) si pret de vreo 10 minute, o mierla fara astimpar a fost tot zgomotul care ne-a stingherit.. ici-colo cite-un biciclist mai mult sau mai putin grabit. (mostre de la fata locului – 1 & 2 spre exemplificare)

traficul si implicit zumzetul motoarelor lipsesc aproape cu desavirsire; iar asta nu se datoreaza vreunei prevederi locale ci faptului ca in proportie covirsitoare centrul orasului este o zona aproape exclusiv pietonala. Alternativele sint mersul sanatos pe jos sau cu tramvaiul. Cam asa arata un orasel in care Partidul Verzilor e la conducere. Iar pe linga gradinile omniprezente mai observi panouri solare peste tigla fiecarei case, pina si in dreptul semafoarelor, in timp ce pe dealurile din imprejurimi se invirt agale elicele eoliene.

alt aspect placut care contribuie la farmecul orasului sint micile canale care brazdeaza centrul si prin care se scurge apa de izvor, inspre racorirea stradutelor. Iar asta nu e inventie moderna ci dateaza din Evul Mediu cind pina si atunci puteai fi amendat daca prin cine stie de rea-vointa le pingareai cu deseuri de orice natura. si-apoi mai e si aspectul audibil: un susur lin si-un clipocit de apa in linistea diminetii/amiezii/serii dau bine la armonia interna.

asemanarile cu Basel-ul le gasesti mai la tot pasul, cu mentiunea ca elvetienii au un ditamai Rinul care le imparte orasul in doua; si n-au padure. ma rog, nu in proportia din Padurea Neagra. in rest, bijuteriile arhitecturale le intilnesti si la unii, si la ceilalti, nu degeaba ii despart doar ~70km.

in loc de concluzie: prinde bine sufletului o aerisire din asta la loc ferit. daca mi s-ar oferi ocazia m-as muta si miine in Freiburg. am zis!

Untitled-7 Untitled-8

DSC_0036 DSC_0046

DSC_0029 Untitled-10

Later edit: detalii in plus despre Freiburg & imprejurimi, in postarea de aici.

Advertisements

4 thoughts on “Freiburg, Germania

  1. Mi-ar place mult sa-mi gasesc de lucru in Freiburg, urmand sa ma mut acolo impreuna cu familia…
    Cum oare as putea sa reusesc!?

  2. perseverenta – ingredient esential + cunostinte de lb. Germana + o specializare de care nemtii sa se poata folosi. mai presus de toate sa nu pleci la plesneala, sperind ca odata ajuns acolo se vor rezolva toate de la sine. tatoneaza bine terenul inainte de a lua o decizie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s