In_Berlin_prima parte

0002

incepem in forta vizita meteorica prin urbea berlineza. chef, dans, soare, voie buna, aglomeratie, artisti, muze – toate la un loc. am ajuns intr-o dimineata, cam pe la 8 si, desi ma asteptam ca stabilimentul de pe Pappelallee (Aurora Hostel) sa nu puna camera la dispozitie, speram totusi intr-o surpriza placuta. nu de alta, da’ ma luase o chiauneala de la care cu greu ma mai puteam tine pe picioare. unde mai pui ca in drum spre hostel am mincat si-un chicken teriaky cu ardei iute care numai efect de astimpar n-a avut asupra organismului. macar m-au lasat sa folosesc toaleta si sa ma schimb in haine mai confortabile (din Stuttgart plecasem incotosmanat cu pulovaras, geaca iar in Est batea un soare, mai-mare dragul).

am purces cu un RedBull intr-o mina si harta in cealalta, si da-i si uita-te dupa turistice. obiective, care va sa zica. pentru amatorii de plimbari lungi recomand incaltari comode. se vede bine ca n-am invatat din lectia ultimului concediu cind am luat o pereche de sosoni cu bataturi cu tot, care nu s-au dezumflat decit dupa ce-am terminat periplul prin lume. cam asa a fost modelul si in Berlin – cite-un cØi in fiecare talpa, pentru armonie.

avind avantajul situarii in centru, de la hostel am bifat repede Alexanderplatz, turnul de televiziune, Bode Museum, o sinagoga noua si inchei repede insiruirea cu un aspect de care ma rusinez acum dar care are explicatie: pe scurt, n-am apucat sa vad nici o ramasita din zidul Berlinului, iar asta doar din pricini de lipsa de timp si ratacire prin cartiere berlineze, altele decit cele de interes turistic. poate cu alta ocazie oi trece si pe la check-point Charlie – adica sigur o voi face, fara indoiala.

de-a lungul Spree-ului te fitii alene prin asa-zisa ‘Museum Insel’, care satisface curiozitatile in materie de istorie. pentru boemi – o sedere pe sezlong sub un palmier si cu un pai de cocktail la dreapta ofera cea mai buna delectare. saluti pasagerii de pe vaporasele de croaziera apoi o iei la pas inspre Unter den Linden, faimosul bulevard berlinez.

dsc_0007_resize dsc_0005_resize dsc_0013_resize

de-o parte si de alta a bulevardului ai tot asa – muzee, dupa bunul plac. inainte insa treci pe linga Dom – marea catedrala, unde-i musai sa dai o raita (si pe linga, si pe dinauntru). impresionant adapostul.

dom dsc_0039_resize dsc_0040_resize

in mare, Berlinul are impactul unei metropole in care contrastele sint la ordinea zilei: vechi vs. modern, amprente comuniste alaturi de ramasite imperialiste, toate imbinate cumva intr-o atmosfera boema. imi vine greu sa detaliez, mai cu seama dupa o sedere atit de scurta (2 zile); poate ca o singura zi in plus m-ar fi ajutat sa ma edific cu privire la tot trecutul urbei in cauza; iar mai multe zile m-ar fi aiurit, pentru ca aglomeratia e un pic prea mare pentru gustul meu. a – sa nu uit: bicicletele: la tot pasul. daca vreun primar roman cu deschidere ar dori sa invete cum de pot convietui intr-o aglomeratie urbana de 3.4 mil. suflete specii diferite (soferi si biciclisti), ei bine in Berlin ar putea lua citeva lectii din care sa invete. si nu doar primarii, dar si semenii nostri mai apropiati de cele lumesti.

deocamdata atitica; mai urmeaza una, doua pareri (cu tot cu poze) despre break-danceri, Reichstag, prieteni, Potsdam, palate (comparatia inevitabila intre Est si Vest) si concluzia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s