chestie

isi aduce careva aminte de vreo comedie care s-o fi cistigat Oscarul? intrebarea mi-a venit in minte citinid cronica lui ‘Slumdog Millionaire’ de Andrei Gorzo in Dilema Veche. preferinta asa-zisilor critici de film pentru mizeria umana in toate formele ei este de neinteles – pentru mine. de ce le-o fi placind unora sa vada suferinta, chin, tragedie – si mai apoi s-o mai si slaveasca? “mai, este vorba despre conditia umana, puterea spiritului celui care nu se lasa invins de nedreptatile sociale.”, mi se sopteste din public. mprtz! inrolati-va la ‘Medici fara frontiere’ sau Amnesty International, plecati in Rwanda, Uganda, Sudan, Sri Lanka, uitati-va la nenorocitii aia cum traiesc de pe-o zi pe alta, si va promit ca n-o sa mai fiti oameni cel putin citiva ani de-aici inainte! dar, deh – astia sintem, ne uitam la altii in filme cum se tirasc prin colb si razbesc intr-un final sau – de ce le mai multe ori, sfirsesc mizerabil lasindu-ne cu un gust amar si-o exclamare inconstienta din tagma “bine ca m-a ferit Natura de o asa pacoste”.

cu o reteta ideala pentru stors lacrimi – asa se infatiseaza si gaselnita bollywoodiana care a luat ochii si mintile Academiei Americane de film. “4, 3, 2“-ul lui Mungiu – croit si el pe un calapod asemanator (mi-a venit inevitabil in minte). dar despre cinematografia romaneasca ma abtin; adica nu comentez prea mult. tot ce scot tinerii nostri cineasti e inevitabil legat de comunism, de parca tara asta n-a avut si alta istorie inainte de WWII – ori a inova si a veni cu un dram de originalitate este de-a dreptul imposibil. scurta paranteza: de ce au priza la public astfel de productii. simplu: occidentul nu este obisnuit cu decaderea drepturilor umane intr-un asemenea hal. de aceea, cind vad ca la altii a fost cu putinta batjocura la nivel de societate, li se pare fascinant. “cum, si asa a fost la voi in comunism?!” o spun doara din experienta proprie, si nu jucindu-ma cu imaginatia; in unele medii, prezentindu-ma din Romania eram vazut ca un soi de aparitie exotica, o curiozitate geografica. in extenso, masochismul asta gaunos prinde la multi si le da subiecte de discutie. tristetea si constientizarea mizeriei umane ar trebui sa se instaleze atunci cind realizezi imposibilitatea intrajutorarii celor napastuiti. clase sociale defavorizate vor exista, din pacate intotdeauna. inchei paranteza.

cit despre originalitatea cinematografica in Romania – lipsindu-i promovarea, “Restul e tacere” al lui Nae Caranfil e destinat sa ramina in mintea citorva privitori care l-au urmarit si priceput, drept una din marile realizari romanesti iar regizorul va avea satisfactia concretizarii unui proiect vechi de-o viata. in rest, il mai asteptam pe Mungiu sa mai gaseasca vreo poveste studenteasca de camin P14 din Regie si sa ne mai dea pe un ton gri imaginea subjugarii concertate la care-am fost supusi 50 de ani; poate la urmatoarea incercare iese si Oscarul.

revenind la intrebare – isi aduce careva aminte de vreo comedie laudata la Oscaruri? fara suche pe Google.

Raven Maize – The Real Life, de destindere


Advertisements

2 thoughts on “chestie

  1. inghit in sec. mi-e pofta de un film klumea.. hazliu, de relax. Nu d-alde Slumdog, JungleCat sau TomberonPerson. La “The Princess Bride” am rezistat pana ce Zorro sau cine era el a urcat pe stanca, ajutat fiind de musteriul de urma sa-i ia viata, chipurile. O buseala de comedie a anilor ’80. Umor doar pe alocuri si sec. Poate un film bun la vremea respectiva. Poate asa se explica scorul mare de pe IMDB. Al’lalt, de-l mentionasei intr-un email, cum ii zice.. ca ala de futea tot ce prindea.. , m-a adormit rau de tot. Sex-ul trebuie vandut altcumva. Nu stiu, parca nu merge… Fara nici o paralela.. Porky’s a fost fain. Un film de referinta se pare intr-ale sexului si comediei.

    Parerea mea. Acum ma-ntorc pe-o parte ca-s plictisit.

    Ah, si bine zice.. un film despre istoria noastra, eroii nostrii, io stiu, chiar si o re-adaptare de-a lui Nicolaescu… haideti domnilor.. avem Studiorile MediaPro.. vine Van Damme acilea, vine de se filmeaza NuStiuCare Mountain acilea si noi? noi facem “La Bloc” si telenovele pe banda rulanta. E clasic deja: dc. te uiti la o telenovela, negresit vei vedea in pauzele publicitare vreo reclama la un detergent sau la vreo matura minune. Degeaba! Bani aruncati aiurea .. dc gospodina sta si se uita la televizor de la 6 la 9 n-ai cu cine discuta. N-ai cu cine.

  2. “Choke” – ala de f_tea tot ce prindea. hai, maaa – n-ai ris la faza aia cind era in hambar cu amicul lui si i-a prins sefu’ ca ascundeau nu stiu ce ziar sau revista iar ei rideau infundat ca niste scolari 🙂 Orisicit, nu-i de Oscar, d-ne fereste, hahaha!

    Am luat acum prima serie din ‘Curb your enthusiasm’, gaselnita asta noua a lui Seinfeld. Inca n-am avut timp sa ma uit la el – ma mai delectez cu Monty Python’s flying circus. Durere! …de burta, nu de alta. Si asta de la ris!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s