niste coate goale si-o ţîr’ de neamprostie

am lecturat cu placere cel mai recent editorial al jupinului Exarhu, in care pornind de la ultima gaselnita psihologica nascocita de te miri ce capete luminate (i.e. cursuri de educare a copiilor pe timp de criza – constientizarea importantei hranei in raport cu jucariile) ajunge sa puncteze avaritia ce-i caracterizeaza pe multi dintre semenii nostri – iar asta nu pentru ca ne aflam neaparat in momente de cumpana financiara.

ceea ce unii numesc ‘chibzuinta’ ori ‘pragmatism’, pentru mine inseamna adesea larghete. pe puncte: daca ma aflu in oras iar motanul incepe sa miorlaie (stomacul, deh…) atunci nu ma lasa inima sa nu-l tratez cum se cuvine. mai sint unii care zic “hai, ca avem acasa destule – am facut ieri de mincare, am luat si de baut, mai ai si tu putina rabdare!” ntz, nu merge. “se vede ca esti singur la parinti, te-au rasfatat cind erai mic.” iaca pozna, ma rasfata si-acum, ce stiti voi!

sau alta chestie: concediile low-budget. fraticule, daca e concediu – e lafaiala. dixit. nu evadez din cubical ca sa string din fese. nu mi-e felul. o data, de doua ori pe an (macar atit) vreau sa traiesc belfer, chit ca la un moment dat cind zac intins pe sezlong (chaise-longue – noroc cu franceza ca ne-am mai imbogatit si noi vocabularul dupa patuzsopt – paranteza de intelepciune) – pe sezlong ziceam, ma incearca un sentiment de vinovatie vizavi de cei care, din varii motive, trudesc neintrerupt suspinind uneori dupa tratamente preferentiale.

“ma intind atit cit ma tine plapuma!” in practica suna bine. in realitate, eu zic ca sint unii care duc o lipsa acuta de anticorpi, astfel incit le e teama ca o scurta expunere a talpilor la racoare ii poate afecta, dindu-le – dupa caz, un gutunar de chiept ori vreo viroza mai serioasa. lasind metafora la o parte, a incerca sa-ti depasesti conditia nu trebuie sa fie sinonim cu dezmatul; insa in clipa in care ajungi sa suferi de fetisism obiectual ori sa dezvolti o grija substantiala pentru avutul chivernisit luna de luna, imi pare ca pierzi usor dar sigur simtul responsabil cu constientizarea valorii individuale.

totul tine de respectul de sine.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s