Dresda, inc-un pic la pas

ramasesem undeva noaptea, tirziu. mda… deja trecusera 7 ore de cind incepusem sa calc dalele nemtesti, asa ca ma cam incerca osteneala – unde pui ca avind intotdeauna o gheata mai ingusta sint predispus la bataturi; de data asta era laba stinga.

d001ma aflam undeva inspre vestul orasului si aveam ceva distanta de strabatut pina in centru, iar de-acolo pina la hotel inca aprox. 400m. nu-i bai, am mai admirat frumusetile. mi-a atras atentia un stabiliment care aducea mai degraba a hotel cochet, dar in a carui curte interioara parea ca se intimpla ceva – era animozitate. intru sfios si nu mica mi-a fost mirarea sa dau peste un patinoar ce aducea aminte mai degraba de zilele din Decembrie decit de sfirsitul lui Ianuarie. impodobit cu brad cu beculete, lasa impresia ca aici timpul ramasese parca pe loc. de n-ar fi fost c_iul din talpa mai-mai ca m-as fi incumetat la o alunecare pe gheata. dar asa beteag am decis ca-i mai cuminte sa ma duc inspre patuc.

rsd_2aceeasi liniste pe toate strazile, oameni cuminti plimbindu-se alene, iar ditamai palatul regal pus la dispozitia pedestrimii (zi si noapte). s-a dovedit pina la urma ca alegerea mea a fost din cele mai nimerite; initial pornisem cu ideea de a fugi un pic de monotonia instalata in ultima perioada; vede-se bine ca s-a acumulat ceva nerabdare din moment ce am strabatut distanta asta notabila intre Stuttgart si Dresda. si n-a fost in zadar. bag sama ca fiecare dintre noi ar trebui sa mai dea uneori curs nebunelii si sa scape din strinsoare; prinde bine mintii sa se mai elibereze de cotidian, sa mai schimbe peisajul si sa admire frumusetile dimprejur.

dresdengreendiamondam cazut rapus in pat de la 11 noaptea pina dimineata la 7 – neintors. mai apoi a urmat o vizita intr-una din salile palatului regal care adaposteste bijuteriile ducilor/printilor/herzog-ilor & co., in care n-a fost chip sa prind un instantaneu. inclin sa cred ca exponatul cel mai pretios era cel adevarat, altfel nu-i explic de ce atita paza in jurul lui. despre ce era vorba: un diamant verde. piatra rara, ce mai. nu mai vazusem pina acum carbon din asta valoros, si recunosc ca pe de-o parte am ajuns sa le inteleg pasiunea celor dati in vint dupa fatetele hexagonale; asa cum era dispusa piatra reflecta lumina intr-un mod extraordinar, lasind totodata sa se vada o claritate si-o puritate a pietrei care iti lua ochii. cel putin fascinant…

in lumina zilei se vede clar chinul prin care a trecut intreaga asezare, si stind asa cu ochii in sus n-ai cum sa nu simti cum te trece un sentiment de obida (vizavi de bombardament si suferinta) combinat cu admiratie (relativa la simtul raspunderii cu care s-au reinaltat toate cladirile astea). pietrele negre inserate din loc in loc, sau chiar ziduri intregi de culoare neagra arata dimensiunile nesabuintei atunci cind vine vorba de razboi. cu toate astea Dresda ramine in continuare o perla intre toate orasele cu trecut renascentist/baroc si inclin sa cred ca mai sint putine altele asemenea. sint curios cum se prezinta Viena si Salzburg in care inca nu am ajuns. dar, se stie – sint pe lista 🙂

d003 d004 d012 d014 d018 d015

cred ca pe timp de primavara/vara Dresda e mult mai animata decit acum. mi-as dori sa revin, desi parca nu tind sa ma impiedic de toti pietonii (mai cu seama turistii japonezi de serviciu care nu lipseau nici acum) la fiecare pas. cu toate astea, un copac inverzit, o creanga inmugurita creaza un contrast aparte cu monumentele astea extraordinare asa ca sigur am sa revin – daca nu anul asta, atunci cine stie cind? cert e ca doua zile nu sint suficiente pentru a vedea toate cite trebuie; sint suficiente pentru a-ti face o idee, dar ca sa intelegi mai multe din ce-au putut face generatii intregi de singe albastru e nevoie de mai mult ragaz.

in orice caz, linistea si odihna cautate si-au gasit rezolutie.

kilroy_was_here

Advertisements

2 thoughts on “Dresda, inc-un pic la pas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s