Dresda

pen’ ca n-am mai raspuns de multisor la intrebarea din titlu, iacata astazi: Dresda. dupa nitica cumpanire si analiza Google Maps, am pus degetu’ pe Dresda, si dus am fost.

dsc_0003_resize1cam departe de urbea in care salasluiesc (~600km) dar traseul e pitoresc. ma rog – troienit de zapada pe toata lungimea, dar pitoresc. ici-colo niscaiva ciute in plin cimp, ori un iepure tresarind de la zgomotul rotilor de tren, in rest alb cit vezi cu ochii.

dupa aprox. 3 ore faci popas in Nürnberg, de unde iei celalalt tren direct pina in Dresda. alte trei ore jumate, in total fo’ 7 la numar dupa care esti slobod; da-i cu dezmorteala. hotelul – de fapt ‘stabilimentul evanghelic‘ la care cautam initial sa ramin peste noapte s-a dovedit neincapator, asa ca am tras la 400m de gara, intr-un hostel primitor. 28 EUR/noapte pt amatori – dati-mi de veste inainte sa treceti prin Dresda ca sa va dau ponturi. (pt cei care au impresia ca m-au atins sentimente celeste tin sa-i anunt ca nu e cazul; evanghelistii de mai sus pur si simplu au o casa pe malul Elbei in care gazduiesc turisti. punct.)

si-acum incepe… primul sentiment cu care te intimpina urbea nemteasca nu are nimic de-a face cu grafitti-ul de dinaintea intrarii in gara (pe care am omis sa-l pozez, dar care zicea ceva de genul – “Welcome to dirty East Germany“); te uiti in stinga, te uiti in dreapta – harta in fata, intri cu capul intr-un stilp, cauti sa vezi daca a observat careva indeminarea ta pietonala apoi purcezi inspre tzentrum. […] exista o grandoare a oraselor foste perle regale care n-are cum sa nu te incerce la sentiment; cam la fel stiu ca am tresarit si-am stat nitel pe loc cind am intrat in P-ta Stanislas din Nancy, unde un intreg palat renovat si restaurat de ziceai ca si-acum stau regii la sfada inauntru iti crea o stare de uimire. daca acolo totul era imaculat si cu insertii aurii, caramizile negre din Dresda cu care sint brazdate toate claridile iti arata impactul pe care l-au lasat aliatii in ’45 cind au turnat tone de TNT peste oras. trist, trist, de trei ori trist.

destule zone din centru sint inca in refacere, si-am sesizat o arie in care urmeaza sa se ridice o cladire noua – a unei banci ori un hotel, nu mai tin bine minte, dar a carei arhitecturi va pastra intact aliniamentul baroc din vecinatate. orice paralela cu felul de-a construi in Romania este de prisos. am inceput recunoasterea cu ‘Frauenkirche’, biserica emblema a orasului, din care initial ramasesera doar vreo doua ziduri; din ’92 a inceput un proces intens de reconstructie iar acum avem perla repusa pe soclu. te uiti pe sub dom si ramii o clipa bouche-bée, apoi te tirezi repejor ca incepe slujba si nu vrei sa afli cite pacate ai pe lumea asta (ris infundat).

untitled-6 untitled-4 untitled-5 frkint frkint_002 silence untitled-11

…nu inainte de a trece si pe la subsol – in spatiul tacerii, un altar subpamintean care aduce aminte mai degraba de vechi practici rituale decit de epoca pre-baroc.

dsc_0089_resize1afara-i frig si e-nnorat, motanul miorlaie pentru ca un RedBull si-o ciocolata cu alune nu ajung dupa 6 ore de mers, asa ca tragi in primul restaurant din zona. sa traiasca saxonii, ca si la ei frupturica are acelasi gust bun ca la svabi, cartofii se calesc si ei prin aceeasi metoda, iar berea… ei bine – berea (Radeberger) curge si mai iute la vale – se ia la intrecere cu Elba. odata cu mincarea comanzi inca o racoritoare, ca-i pacat de prima – de-abia i-ai simtit gustul. de dulciuri nu te-atingi – nu de alta dar prea ne-am intinde. si, totusi…

noaptea e cel mai bun prilej de meditatie si punere in ordine a haosului din crestet, iar Dresda iti ofera ragaz cu marinimie, asa ca ai cind/cum/unde sa gasesti linistea necesara. ca te plimbi pe malul riului ori tragi la un bar, ai din fiecare: oameni binevoitori, mincare & beuturica de soi, silentium et pax.

untitled-81 untitled-9

alte poze si impresii in partea a II-a.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s