ia, atentie la mine!

astazi despre ‘cum sa facem ca sa traim mai mult decit altii‘.

o postare de-a lui Ioan T. Morar in care se precizeaza ca drept-credinciosii, pentru evlavia lor au un bonus de 7 ani la viata din partea divinitatii mi-a adus aminte de alte statistici – unele, poate mai lumesti. sa dam citire analizei cercetatorilor (in speta americani, ca da bine la stire).

la o medie de viata de 70 de ani, adaugam dupa cum urmeaza:

* 2 ani pentru sederea in dreptul unei ferestre cu peisaj imbietor. pacientii unor spitale care au fost internati in camere cu vedere placuta s-au insanatosit mai repede. concluzia – e preferabil ca fereastra de la birou sa dea intr-o grădină cu pruni/zarzări/corcodusi ale caror flori in miez de primavara plus ciripitul pasarelelor ne vor face mai longevivi.

* – 1 an daca esti stresat. daca ‘haos’ este cuvintul pe ordinea ta de zi, atunci tai un an de la medie. scurt, fara prea multe explicatii.

* +2 ani daca ingrijesti un animalutz. daca mingii o mitza, hranesti un hamster, ai o prietena, joci freesbie cu un catel te eliberezi de stres, recte mai pui niste ani in calendar. dovedit stiintific, se stie. (pssst! n-am vrut sa fiu misogin; asa mi-a iesit la tastatura)

* sex. ajuta din plin, si se simte mai tirziu cind numaram anii. pentru ca am mai adaugat 4 daca tot am fost activi in tinerete. pt fete: sint predispuse la infarct daca partenerii lor au probleme in ducerea la bun sfirsit a… ma rog.. stiti voi – chestii precoce, impotenta, timiditate, etc., na! ce ma fac, ca m-am rusinat de tot.

* + 10 ani daca esti femeie. a fi femeie iti aduce din start un avans de considerabil – statistica nu minte. fiindca testesteronu’ nostru e mai agitat decit estrogenul lor, sintem predispusi la disparitie mai rapida decit partenerele noastre de viata. chestie de evolutie.

* + 7 ani daca te casatoresti. cuplurile casatorite traiesc in medie mai mult decit confratii lor divortati, vaduvi sau pur si simplu singuri.

* -3 ani daca divortezi. pai daca divortezi, asta implica in primul rind existenta unui mariaj; rezulta ca inca esti cu 4 ani  peste media de viata pentru ca se presupune ca erai vesel, fericit – chiar daca la inceput un pic fraier si necopt. iar daca te recasatoresti, intervine factorul ‘fericire’ care iti mai pune 7 cute pe frunte. aaa, asta… 7 ani de viata. nu?

* -2 ani pentru pozitie incomoda. da, da – o simtim cu totii in fiecare zi la birou cind tocim turul pantalonilor pe scaun. artrita, dureri de mijloc, toate astea culmineaza la un moment dat cu o boala cardiovasculara care ne… etc, etc… cred ca aplic pentru job-ul ala de administrator de insula.

* -4 ani daca n-ai incredere in tine. oamenii care se desconsidera in mai toate intreprinderile cotidiene pot sa taie 4 ani inca de pe-acum sau sa se-apuce sa citeasca mai multa comedie, sa iasa in cluburi, sa socializeze cit mai mult si sa scape naibii de timiditate. a fi emo e un curent occidental care se va risipi cit de curind. trebuie! ce, a vazut careva vreun african emo?

* -5 ani daca nu dormi suficient. ce inseamna ‘suficient’ pentru cercetatorii astia? 6, 7 ore/noapte. am renuntat de vreo doi ani sa dorm 4, 5 ore, asa ca  am revenit in rindurile statisticii. somnul fragmentat sau in dozaje imperfect balansate dezvolta riscul bolilor cardiovasculare. punct.

* fericireaaa. hopaaa! 🙂 sa te tii! +9 ani, fraticule. o abordare optimista a vietii te ajuta sa treci prin viltoare mai usor si sa ramii pe mal mai mult decit media. acum, nu vorbim de cei care zimbesc in te miri ce imprejurare; se stie ca si zimbaretii astia sint de mai multe feluri: unii sint sinceri, altii fatarnici & disimulanti (2-in-1, ca samponul), in timp ce o anumita categorie sint nebuni de-a binelea – optimisti si ei, dar in felul lor.

* in final, religia: +7 ani. studiile, zic ei, au demonstrat ca exista legaturi strinse intre credinta si longevitate. pfff, gata, il hranesti pe-un ortodox cu o stire ca asta si nu mai are nevoie de alte argumente. sa revenim. cercetasii de la Universitatea din Iowa au concluzionat ca un om/nene/tanti/ care participa la slujba macar o data pe saptamina are cu 35% sanse sa traiasca mai mult decit confratii lui atei/agnostici. deh. la cite babe/moşi moţăie p’în strane la noi in biserici, parca-parca aş da crezare statisticii.

La Multi Ani tuturor, si la mult mai multe zile! si, tineti minte: feriti-va sa deveniti statistica! aia-i…

rezultate bazate pe “The Long Life Equation: 100 Factors That Can Add Or Subtract Years From Your Life by Dr. Trisha Macnair

Advertisements

2 thoughts on “ia, atentie la mine!

  1. Combinatia perfecta ar fi deci: femeie religioasa, casatorita, increzatoare, cu o viata sexuala foarte activa posesoare de animalut si program regulat. Hmmm….

    Da’ oare nu se cam bat cap in cap ?

  2. unde s-o cautam, combinatia asta?… pt cel putin unul din aspectele insirate as face abstractie; celelalte au grija sa compenseze. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s