dulce. semi-dulce.

semi_dulce_marquesa …cu limba-ntre dinti, ca e in Spaniola nu in Romana: “semi-dulce”. de desert. bun, dom’le, bun, ce sa mai!… Semi-Dulce Marquesa, de la “El Mercado Espanol” din urbea svabeasca, 13% tarie numa’ buna de adormit oamenii in etate. in etate de douazeci si ceva de ani (nu spui citi!).

daca-i zice ‘semi-dulce’ inseamna ca se simte oarescum si-o secatura la marginea limbii, atit cit sa plescai multumit si sa zici “Maître, fii bun – mai pune unu’ mic.” gîl-gîl cu Popescu, gîl-gîl cu Ionescu, da’ pîna cind atita gîl-gîl?! 75cl, ii versi pe toti cu grija ca sa uiti de-o grija – vorba aia, apoi completezi cu o prajiturica, un chec nemtesc cu stafide si uiti de tine pina a doua zi de dimineata, cind te trezesti ma’amur si intrebi: “unde-i sudul?”

mai departe iesi din casa si te duci in ţentrum unde se petrece Weihn.. Wein.. Weihnachtsmarkt – Piata de Craciun. (dar ‘Weihn” asta aduce nitel cu “Wein“, care in traducere libera inseamna “vin“. mda, e clar, consumul e ridicat.) iar la Weihnachtsmarkt se serveste – dupa datina, Gluehwein (pre limba lor – vin fiert.). po’ sa zici nu? nu poti. vinul fiert la nemti are aproximativ aceeasi alura cu cel romanesc, cu deosebirea ca la nostru e mai bun. :))))))) bine, nici al lor nu e mai prejos, e chiar dulce – dar, lucru curios, difera de la o zona la alta. exemplific: in Stuttgart e nitel cam sec, in Muenchen e mai dulceag, iar in Zurich n-are nici un gust. e neutru. bag sama ca tine de zona. :))))))

scoti cuiul cu inca o cana de Gluehwein, maninci un curry wurst (cirnat pirlit pe plita, taiat in rondele aproximativ egale, inecat intr-un sos de tomate peste care se presara condiment) si simti ca-ti trece mahmureala! dar o singura canutza.. plinge. asa ca mai iei una; cel mai bun tratament!…

PS. mi-ar placea la nebunie sa vad macar o bruma de incercare la ai nostri romanasi si sa asterne aceleasi casute primitoare in fiecare oras, la care sa se stringa lumea cu mic cu mare si sa se imbie unii pe ceilalti la o canuta cu vin, o mincarica, o voie buna… ce naiba o fi asa de greu?!!?

dsc_0043_resize dsc_0046_resize

dsc_0056_resize dsc_0060_resize

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s