astazi – Würzburg

simbata seara… parca te incearca un plictis. ce faci? dai cu degetul un ‘suche’ pe google, te uiti dupa obiective turistice prin Germania si, din site in site pici cu ochii pe operele lui Balthasar Neumann (nenea ala de l-au avut nemtii si pe bancnota de 50 DM) si pe cea mai reprezentativa dintre ele: resedinta Würzburg. bun. unde-i Würzburg asta? in Franconia, la bavarezi, ne zic hartile. e departe de STG? 2 ore jumate cu trenul. parfait!

duminica dimineata iti iei bocceluta si-ti croiesti poteca prin omatul proaspat asternut. la 9 batute fix freci bucuros din miini, te cuibaresti in canapeaua din tren si motzai pina la primul strigat: “Fahrscheine, bitte!” (bilete, nimic grav)

dupa 2 ore de motzaiala si tot atitea junghiuri in grumaz cobori pe peron, iesi din gara, apuci o harta dintr-un cuier, te uiti in stinga, te uiti in dreapta, ochesti o turla de biserica si, ghicind astfel centrul orasului purcezi intr-acolo.

mai intii dai peste resedinta sus-mentionata. din scrierile relative la arhitectura baroc, zice-se ca palatul asta ar reprezenta cea mai frumoasa si simetrica realizare arhitectonica a epocii cu acelasi nume. nici nu-i greu sa le dai crezare cind vezi frumusetea.

w0002 w0001

cam strimba a doua imagine – stiu, bolobocul intern tremura de la atita promoroaca, nu l-am putut echilibra.

platesti 5 EUR taxa de intrare si patrunzi curios in palat. dai sa pozezi scarile si stuck-urile da’ o voce patrunzatoare rasuna in intreg monumentul: “siiiiiiir! siiiiiir! no photos, please! siiiiiiir!” – venind linga mine de data asta – “do you speak English?” “yes.” “Then you understand – no pictures!” “Ok.” !@&^#

dom’le, barocul se remarca prin opulenta. asta au vrut sa arate, asta au aratat. nu ai cum sa nu ramii gura-casca atunci cind ridici ochii spre tavan si admiri lucratura aia bogata. da, este poate prea abundenta – insa asta era si scopul: epatarea. dadea bine atunci.

w0004 w0003

lasam palatul in urma si ajungem un pod care ne duce la poalele dealului cu fortareata Marienburg. impozanta. casti nitel gura, te uiti la statuile cu diversi sfinti si incepi ascensiunea. dupa 40 de minute de respiratie grea te lasi moale pe o lespede de piatra rece, bei un vinisor fiert ca sa te dregi si admiri privelistea. in total am numarat turlele a 12 biserici. multa evlavie in urbea asta Francona… oraselul musteste (si la propriu – are dealuri pline cu vita de vie) de arhitectura baroc – se vede ca nu degeaba s-a stabilit herr Neumann acolo.

toata preumblarea asta lasa urme adinci in organism, care-si cere cuvintul si incepe sa fluiere si sa huiduie pentru ca l-ai tinut de dimineata pina pe la 3 la amiaza fara pic de mincare. hai, vinul ca vinul, da’ cu mincarea ce-ai avut? reglezi si inconvenientul asta cu o specialitate zonala (un soi de snitel – model imbunatatit, gen-sandwich, cu o umplutura de leberwurst intre doua bucatele de carne de porc, tot ansamblul invelit in… ptiu!, ca-mi scapa… in ce se inveleste un snitel de obicei – chestia aia cu ou si faina si pesmet…. tiii, ce lipsus am! ma rog… plus cartofi taranesti si salata.) si nelipsitul vin fiert. parerea mea.

oraselul asta mi-a adus un pic aminte de Basel-ul elvetian, cu mentiunea ca nu era chiar atit de viu colorat, insa aspectele arhitecturale tradau influente similare. si, in plus – curatenia omniprezenta, ca fara ea nu se poate in Germania. sa mai mentionez ca orasul a fost distrus in 1945 in proportie de 90% (mai ceva decit Dresda), iar ca la reconstructie au pus umarul femeile in proportie covirsitoare. au luat caramida cu caramida iar azi Würzburg arata aproape la fel cum se regasea in epoca medievala. jos fesu’!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s