la votul calului

ca roman rezident pe meleaguri straine, in clipele de fata ar trebui sa ma gidile simtul civic si sa-mi caut circumscriptia electorala din Baden-Wuerttemberg pentru ca sa dau si eu cu stampila peste uninominalul care-o sa ma reprezinte.

daca la americani a fost mult mai simplu – alb sau negru, la noi sint mai multe nuante, dupa cum si numarul partidelor si al uninominalilor este foarte… mare. ca n-am avut alta rima… prin urmare, iacata cum stau lucrurile: duminica, 30 Nov. avem vot uninominal. ce inseamna votul asta, ne invata Asociatia ProDemocratia iar mai departe, pentru romanii aflati in strainatate Forumul German-Roman din Stuttgart ne pune la dispozitie materialul BEC (Biroul Electoral Central).

sectia de votare pare-se c-o sa fie adapostita in cadrul sediului Consulului Onorific al Romaniei la Stuttgart. pentru restul romanilor din Germania se vor mai amenaja inca doua sectii la Berlin si cite una in Hamburg, Bonn, respectiv Muenchen.

circumscriptia electorala 43 (romani cu domiciliul in afara Romaniei) cuprinde 6 colegii uninominale: 4 Colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputatilor si 2 Colegii uninominale pentru alegerea Senatului. de-aici incolo incepe distractia. daca unii candidati si-au facut site-uri ori bloguri, de altii n-a auzit nimeni si nici n-o sa prea auda. iti trebuie cel putin o ora ca sa cauti toate informatiile despre ei iar mai apoi, daca vrei sa afli in detaliu despre preocuparile fiecaruia mai pierzi alte citeva ore. pe de-o parte ar fi un lucru bun – aplicarea stampilei presupunind un minim de cunostinte in cauza; dar ce te faci cind cu timpul stai atit de prost iar candidatii rasariti ca ciupercile dupa ploaie nu-ti spun nimic prin simpla lor prezenta online? de unde stiu eu ce-a facut Ana Birchall pentru tara, decit ca a aparut intr-un scandal cu iz pornografic? – era un exemplu, nu cel mai bun, recunosc, dar sint sigur ca sint multi cei care nu au habar ca duduia e Doctor in Drept (titlu obtinut la Yale), ca e avocat, preda la Univ. Dimitrie Cantemir si ca e fost membru in Comisia de Politica Externa a Senatului.

pe scurt, informatiile sint la indemina – necesita doar timp ca sa le ‘dezgropi’. mai apoi, necunoscutii cu aspiratii la scaunul de parlamentar ar face bine sa populeze blogosfera/internetul ca sa ne fie si nou mai lesne sa aflam despre ei. asa, daca ma prezint la Consulat doar ca ma zgindare pe mine datoria cetateneasca risc sa perpetuez aceeasi indiferenta mioritica ce ne-a adus in starea asta de lincezeala.

update: cam asa arata harta politicii in Romania; ca sa stim cite initiative legislative si cite luari de cuvint a avut fiecare parlamentar in ultima legislatura.

Advertisements

One thought on “la votul calului

  1. pai pare-se ca internetu misuna cu tot felul de povestiri siropoase despre dra Birchall, unele chiar in detaliu. mai pare-se ca cine a zis (pe buna dreptate) ca politica e o curva nu s-a gandit ca la un momendat exclamatiunea va fi interpretata (si practicata) de unii ad-literam.

    parerea unui om simplu, ia o cinzeaca cu tine pe post de inspiratiune in cabina de vot. sansele sunt ca, nici macar un candidat sa nu merite cheltuiala, efortul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s