Al-Ahnimal loveste din nou

“Un influent teolog din Qatar, Yusuf al-Qaradawi, a facut apel duminica la lumea musulmana sa profite de actuala criza financiara internationala pentru construirea unui sistem economic conform preceptelor Islamului.”, via France Presse

– cascat prelung –

asadar, ce nascoceste alde Yusuf: “[…] prabusirea sistemului capitalist construit pe hirtii, si nu pe schimbul real al marfurilor pe piete, este dovada crizei pe care o traverseaza Occidentul si demonstreaza ca filosofia economica islamica rezista“. cu alte cuvinte, trocul – in varianta pe care o cunoastem inca din vremea cind se batatorea ‘Drumul Matasii” ar reprezenta o solutie viabila la criza financiara cu care se confrunta marile puteri la ora actuala. 10 drahme de piper pentru o vadra cu ulei de masline mi se pare un schimb convenabil. nu vad insa piedica in aplicarea ideii asteia a lui Yusuf… ea intruneste toate premisele pentru a fi aplicata la nivelul societatii medievale pe care o reprezinta: din punct de vedere dogmatic o proportie covirsitoare din supusii lui Allah traiesc la nivelul tocmai mentionat. mai apoi – daca ma gindesc la echipamentul din dotare (i.e. camile, asini, sabii, iatagane, etc.) al triburilor de prin deserturi / munti, din nou – inca un atu de partea arabilor.

sistemul occidental se prabuseste iar noi avem o filosofie economica desavirsita, completata de forta noastra spirituala“, a mai spus teologul. pai iacata ca forta asta spirituala v-a adus in prim-planul intregii omeniri, cu indobitocirea voastra continua a maselor si razboaiele contra infidelilor. n-ar fi rau ca tot forta asta spirituala sa va ajute sa faceti un upgrade la economia bazata pe troc, dupa cum mentionai matale, bre Yusuf! din partea mea va doresc mult succes!

toata bogatia este a noastra, petrolul apartine, aproape in totalitate, musulmanilor si dispunem de o filosofie economica unica“. mai departe, li se cere musulmanilor “sa profite de criza pentru a face ca natiunea islamica sa triumfe, in conditiile in care detinem toate mijloacele materiale si spirituale pentru a invinge“.

hai sa facem apel la un exercitiu de imaginatie, ca sa vedem daca-i mai sta turbanul asa de semetit lui Yusuf asta. motzatule, ia aminte! popoarele arabe cu un PIB/cap de locuitor insemnat isi datoreaza avutia natiunii in mare parte pe zacamintele de petrol pe care plutesc. ce au facut seicii lor intre timp cu toata agoniseala asta venita cu nemiluita de la cumparatori? au construit statiuni turistice pentru clientii cu dare de mina, s-au intrecut in a inalta zgirie-nori si metereze intru epatare, iar in paralel si-au garnisit palatele si masinile din dotare cu briz-brizuri, poleieli aurifere si rasfaturi sinonime cu opulenta la cel mai inalt nivel. ia gindeste-te matalutza ce-ati face voi cu atitia si-atitia barili sub talpi, fara cumparatori? pentru ca, orisicit – asa cum stau lucrurile acum, Occidentul are un avans tehnologic destul de inaintat fata de nisipul si pietrisurile voastre. sa mergem mai departe si sa ne gindim la metode alternative de productie a energie; oameni isteti avem – unii – ‘ai mai rasariti, au venit chiar de pe plaiurile voastre, asa ca am incredere in dibacia lor stiintifica. ce-ati face in situatia asta? schimb de petrol intre voi? sau “bai vegine, da si mie o galeata de bedrol bentru lamba, si bovtim o gapra si nijte labde bentru aia micii.

m-am dus si eu pe aceeasi linie ingusta pe care ti-ai trasat si matale gindirea, bei Yusufe, ca sa vezi cam unde te situezi cu ideile tale. pare-se ca nu esti la curent cu criza asta si cum a afectat ea be briedenii din Iran (spre pilda). cererea de petrol a scazut considerabil, iar acum se negociaza un pret de aprox. 75$/baril (aproape la jumatatea nivelului inregistrat in vara). simbata asta bursa din Ryad (‘a mai tare bursa din tarile arabe) s-a prabusit si ‘mneaei, inregistrind cel mai mic nivel din 2004 incoace. regimurile arabe gestioneaza prost economiile statale iar rezultatele sint vizibile. iacata Iranul care a inregistrat prima greva la ei in bazar, de la revolutia islamica incoace. sa mai zicem si de seicii care pierd aprox. 1md $/zi la bursa. 😉

matale, bre Yusufe pare-se ca nu prea realizezi – ori nu poti, ori nu vrei – ca fara influx de capital occidental la voi in pietris, nu prea aveti cum sa supravietuiti. turism, investitii straine in tehnologie, zacaminte, etc. – va sint necesare ca aerul! altfel ramineti asa cum sinteti. adica saraci, mizerabili, analfabeti (35% – 65% din populatie), corupti, incompetenti. pe absolventii cu diplome care isi parasesc tarimul de bastina ii las in pace, sint elemente singulare care isi construiesc imaginea proprie, lepadindu-se in mare parte de apucaturile tribale pe care le-au lasat in urma.

Advertisements

2 thoughts on “Al-Ahnimal loveste din nou

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s