Obama vs. McCain

coane Bobotan – revenim dupa promisiune cu relatari. “Andreea, ai legatura!”

ieri s-a desfasurat ultima runda “di bataie” intre Barack Obama si John McCain, care este. dezbaterea a avut loc intr-un spatiu public deschis, lasind impresia adunarii sfatului orasenesc sub acelasi acoperis, pentru solutionarea problemelor comunitatii. momente importante n-au prea fost, candidatii – pare-se, limitindu-se la a-si repeta ideile trimbitate si cu alte ocazii (vezi McCain si glumele rasuflate la adresa lui Putin, ori referintele la Iran).

pe scurt, se pare ca Obama a avut o performanta mai buna in comparatie cu contracandidatul. dupa cum puncta trimisul BBC in SUA – “Obama s-a comportant ca un mare boxer care e constient de avansul sau iar pe final de meci trebuie sa aiba doar un joc de picioare sigur care sa-l tina departe de corzi. n-a punctat mult, pentru ca – la urma urmei, nici n-a trebuit.”

buuun. ce invatam noi din toata treaba asta? o lasam pe Palin in pace, atit persoana ei cit si principiul dupa care se ghideaza (i.e. “God’s plan: Might is Right!“) nefacind parte din analiza noastra; ne preocupa o chestiune – si anume care ar fi cel mai bun presedinte american pentru Romania. pina acum, ca preferinta ne-am situat in proximitatea republicanilor; daca Bill Clinton ne-a vizitat ca sa ne consoleze pentru picarea examenului de admitere in NATO, George Dabaliu a venit cu curcubeu cu tot ca sa ne felicite pentru reusita din sesiunea a II-a (astfel de imagini ramin in constiinta publica, recte afinitatea precizata mai sus). SUA – o vede tot boborul, e acum bagata in datorii si probleme pina-n git. cind or sa iasa din glod, atunci si restul lumii se va scutura de praf iar aici e sansa lui Obama sa se afirme; schimbarile promise de el vor avea ecou pina la Dunare.

unul din politologii nostri (Cristian Pirvulescu) puncta o serie de chestiuni care mi se par relevante aici. citez: “[…]deşi încearcă să aibă legături cu ambele tabere politice, deşi sunt prezente în ţară ambele partide prin organizaţiile lor internaţionale, partidele româneşti se definesc în momentul de faţă mai degrabă în raport cu republicanii, ceea ce cred că e o defecţiune în gândirea noastră politică.

cred că Rusia încearcă să profite că America este acum în perioada «răţoiului şchiop», Europa este şi ea puţin cam stângace. Biden, secundantul lui Obama, poate fi la fel de dur în relaţiile cu Rusia ca McCain, pentru că este un specialist în relaţii internaţionale, şeful Comisiei senatoriale de politică externă, şi înţeleg că este un creştin din acela radical, care umblă aproape permanent cu mătăniile la el. deci nu cred neapărat că în discursul politic Obama va ceda din punctul acesta de vedere. este adevărat că ceea ce aşteaptă americanii în primul rând este o rezolvare a problemelor interne, şi nu externe.

mda… miza cea mare este pe plan economic – unde McCain are mult de luptat, pentru ca vine cu greaua mostenire lasata de Bush. cit despre imaginea internationala – aici trebuie sa fim preocupati, pentru ca vizibiliatea pe care o va afisa America in lume se va reflecta asupra intregului spectru politic. in chestiunea eliminarii vizelor stim ca avem sprijinul lui tanti Hillary de la democrati, care ne-a promis ca se va stradui sa ne ajute. asadar, per ansamblu – diferente minore in ambele tabere. hai Obama! :)))

sa vedem acum parerile analistilor americani dupa dezbaterea de ieri noapte, cf. CNN

CNN: Obama 54% / McShame 30%

CBS: Obama 39% / McLoser 27%, dupa cum puncta un user

update: intentiile de vot ale americanilor

Advertisements

2 thoughts on “Obama vs. McCain

 1. Andreia aici, preiau legatura. Dragi telecititori,

  Bai McBasorogu asta e dus rau de tot. Auzi, parerea mea… una e cand ai la conducerea tarii un maimutoi care se lasa manipulat de ta’su si de grupurile de influenta (i.e W in relatie cu magnatii din petrol, arme, asigurari) si alta e cand te gandeste ca tara asta poate fi condusa de un dictator. Asa-l vad io pe McPain. De ce-mi pasa? Pai imi pasa. Tuturor ar trebui sa ne pese. Canadieni, Romani, Turci, Spanioli sau mai stiu io ce natie (Zimbabweeni). Daca nu ne era clar pana acuma… ete ce se intampla, stranuta America, raceste intreaga planeta.

  Nu mai zic ca exista mai multa diplomatie intr-un pa’ar cu alcool decat are McDrink in repertoriu. Sa arate cu degetu spre Obama si sa-i zica “asta” (‘this one’) … Te-ai scapat mon cher. Te-ai scapat. Urasti negrii, te doare ca tre sa te lupti cu un negru care crede in Alah. Dar te-ai scapat si o sa platesti pt. asta. Si nu mai zi in stanga si in dreapta ca tu “walk softly, carrying a big dick”, pardon, “stick” ca stii ce se zice despre negrii.

  Asadar pol-urile arata ce arata, impresiile la cald au fost care au fost, zice-se insa ca si Bush pierduse toate cele 3 dezbateri, si era in urma in pol-uri … si 8 ani mai tarziu ete ce s-a intamplat.

  OWinner vs. McLoser, 2-0 de data asta. Doi pentru lovitura in boase pe care a luat-o McCain ca i-a cantat in struna Iranului si ca a zis ca va anihila Korea de N. Diplomat esti Maria Ta. Diplomat. Prajitura. O crema. Intinde-o de aici.

  Andreia, am inteles ca intreaga galerie a echipei Steaua s-a adunat langa tine… Ce zic? Ce scandeaza? da-le microfonul sa-i auzim…

  galeria: “Lasaaaa-neeeee, mosule” …”eeeeeeei, mue!”

  oops, a fost in direct, ne-am scapat. platim la cna. toata lumea e fericita. radu sirbu e la predeal. dezbaterea continua.

 2. uite ce face politica din noi: vrind-nevrind ne-am antrenat in dezbateri. acum, ca tot sintem aici – sa continuam. si zic asa: bag de seama ca mare parte din intelectualitate il sprijina pe Obama; in egala masura, proportia de minti inguste – stim cu totii, e mereu constanta. sper insa ca de data asta sfera de influenta cenusie sa se rasfringa si asupra unui procent din bizonii din preerii si elanii din Alaska; nu multi, doar atit cit sa-i deie mulatrului cistig de cauza.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s