criza. de nervi, de idei, dar mai ales financiara.

ridicam acum putina vreme problema actualei crize financiare cuiva din Romania, care mi-a ‘palmuit’ oarecum optimismul spunindu-mi ca vorbesc din perspectiva celui neafectat de asa-zisul colaps si nu vad grijile care-i framinta pe cei din jur (adica pe cei de-acasa). pe scurt, spuneam ca este un flux normal in economie iar bursele isi vor reveni.

studiind Romania si mai ales cum a fost ea afectata de bulversarea pietei mondiale de capital, n-ai cum sa nu remarci tragi-comic ca tarisoara noastra chiar nu are cum sa mai fie lovita acum de colaps. vorbim de ‘criza’ la nivel mondial, insa la nivel national ne aflam intr-o criza perpetua: 20 de ani de criza in invatamint, criza la nivelul agriculturii, criza la nivelul infrastructurii, sanatatea e si ea intr-un hal de nedescris, asa ca ce noutati ar mai putea veni pe frontul de Est?

pe linga exagerare, este totusi un simbure de obiectivism aici. remarca unui economist cu picioarele pe pamint – Daniel Daianu, cf caruia piata financiara in Romania este de un primitivism gaunos care a blocat expunerea la riscuri de genul ‘creditelor subprime* ori ‘bond insurance**, e in masura sa dea o imagine realista si sa explice oarecum riscul la care Romania este (sau mai degraba NU ESTE) expusa.

redactorul-sef al Ziarului Financiar puncta pertinent: “[…] la inceputul anilor ’90 nu erau bani, iar la sfirsitul lor fusesera furati in colapsul Dacia Felix, Credit Bank, al Bancii Religiilor, FNI. Acum sint (cit de cit) bani si masini, multe masini, dar nu strazi si parcari. Alta criza.”

cind aud de criza economica, americanii se gindesc imediat la perioada ’29-’33 – The Great Depression. in Romania, la un seminar, intr-o spelunca comunala criza in discutie are alte elemente: ultima piatra ce-a batut via, si ploaia care nu mai conteneste – sta-r-ar pustie…

ne mindrim cu cheltuieli astronomice in concedii, ne bucuram ca ne-am ridicat oarecum (dpdv financiar) deasupra generatiei parintilor nostri insa toate astea intr-un mediu care ne-a tinut intr-o permanenta angoasa si cu simturile ‘ciulite’, obisnuiti fiind de atitia ani sa supravietuim in vremuri de restriste.

fac o paranteza: am ramas de-a dreptul siderat sa gasesc discursuri leniniste axate pe egalitatea oamenilor chiar in gura unor persoane de-o seama cu mine; prima remarca ce-mi trecuse prin minte a fost “…ba, imi pare ca voi faceti parte din ‘elita’ aia putreda care a dus-o bine inainte de ’89; pentru voi singurul etalon al bunastarii a fost salamul de Sibiu si sticla de Pepsi luata din ‘shop'[…] acum nu prea mai aveti valori cu care sa va identificati”. dar am luat o gura de bere si-am inecat ideile. cum mai poate oare cineva sa gindeasca acum, in timpurile astea, ca o societate axata pe egalitarism va reusi sa promoveze valori intrinsece care sa ajute la dezvoltarea sociala si intelectuala? tot e bine ca astfel de elemente cu gindire abrupta sint, totusi in procent redus.

divagarea de mai sus nu vrea decit sa sublinieze cum lipsa de pragmatism a unor elemente din obstea noastra romaneasca ne mentine inca la genunchiul broastei cind vine vorba de identificarea cu Occidentul si valorile promovate de acesta.

neavind cu ce veni in fata, raminind cu economia la nivelul inregistrat de alte tari acum 100 de ani, concluzia este simpla: ce ii mai poate afecta acum pe cei din tara, cind deja totul este mult prea viciat? tot e bine ca avem oameni cu teorii care mai plesnesc optimistii peste ochi; macar asa se transmite mai departe vesnica ‘aflare in treaba’ a romanului.

* aceste tipuri de credite sunt frecvente in tarile cu piete financiare dezvoltate din punctul de vedere al instrumentelor care opereaza pe aceste piete, in special in Statele Unite si Europa Occidentala.

daca un client din aceste tari nu se poate califica pentru un credit sau are dificultati in obtinerea unui credit pe cale normala de la o banca, atunci creditele subprime pot fi o solutie a situatiei sale.

pe scurt, creditele subprime sunt acordate persoanelor care ori au un istoric prost de rambursare, ori au potentiale financiare slabe din punctul de vedere al bancilor clasice. (sursa: Biz365.ro)

** un instrument de reglare a datoriei emis de catre debitor, sub forma unui certificat care afirma termenii si conditiile de imprumut (sursa: memorie. priceless)
Advertisements

One thought on “criza. de nervi, de idei, dar mai ales financiara.

  1. pai nu-ti vine sa dai cu piciorul in ziarul de dimineata? sa-l tavalesti in praf si sa dai uitarii tot ce-ai citit? (mai putin articolul (sau cele 2 linii) cu fata de la pagina 5. ea, in nevinovatia ei, incearca sa dea o pala de culoare unei pagini gri. pacat ca nu exprima insa o frumusete inocenta, demna de luat in seama. culorile exprimate pana si in pagina 5 denota cacaniul si maroniul, culori la moda si preferate de elita tarii. elita?!? un cuvant nedemn a descrie clasa politica. tinerii, care ar trebuie sa conduca tara de alftel, se complac in mia lor de euro si viata de capitala*)

    *lucru valabil peste tot in lume de alfel. banii intr-un fel confera siguranta minutului doi, nu a zilei de maine.

    inchid paranteza peste gura gretosilor pe care nu mai suport sa-i vad la televizor. se intampla ca am fost in vizita pe la nas alaltaieri si vazu-i la televizor o bucata de stire din Romania (pe un canal romanesc bineinteles). Aceeasi borati sunt in linia intai, aceeasi hoti, aceleasi fete triste, aceeasi ciorba de creier, aceeasi treaba. Chiar trebuie sa asteptam ca astia sa moara ca s-o duca tara, fratii si urmasii nostrii bine? Am zis-o si-o mai zic. Ne-ar trebui o noua revolutie, o curatenie de toamna. Hai sa facem vo 200-300 de insi sita in fata plutonului de executie si apoi s-o luam de la zero cu noi reguli. Un vis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s