Electroputere Vasile

destul despre concediu, relas, elemente ale naturii, chimie si alte socoteli. sa trecem acum la alta materie, si-anume ‘Fizica’. miercuri, 10 Sep. a.c. se va lansa prima raza de protoni in tunelul de sub Alpi, ala lung de 27km la care se lucreaza din ’96.

dispozitivul o sa accelereze o mina de protoni (vreo suta de miliarde la numar), agitati, nerabdatori intr-un tunel care imita conditiile ce-au precedat nasterea Universului (cei care-au trait pe vremea aia isi mai aduc aminte… cum zicea odata un batrin: “[…]eram in ’42 la ofensiva la Cotul Donului… frig cit cuprinde (cam asa e si in accelerator – aproape de zero absolut), ne-au atacat rusii (astia erau protonii aia de mai sus, energici, cu vodca la bord), ce mai… jale, ploaie de gloante, ne inghetasera miinile pe patul armei, rusii aruncau in noi cu mortiere, grenade, tot ce-aveau la indemina..“) dar ne lungim fara sens; catastrofa romaneasca din stepa calmuca n-are a face cu materia/antimateria de la CERN. sa vedem mai degraba ce-o sa se intimple in Elvetia – sau, cel putin la ce se asteapta aia peste 3000 de cercetatori de-au lucrat la proiect.

zice-asa: mai intii se injecteaza in inel 100 de miliarde de protoni care or sa intre pe traiectorie de coliziune cu grupul celalalt lansat in sens opus. “pirtieee! ca vineee!” rezultatul coliziunii va genera energii de pina la 7 ori mai mari decit poate actualul cel mai mare accelerator de particule din SUA (i.e. Fermilab) iar asteptarile sint de natura sa nasca si mai multe intrebari: exista bosonul Higgs? iar daca exista, cum arata? Higgs asta – un englez la origini, a spus la un moment dat – prin anii ’60 (cind altii aveau alte preocupari – vezi McCartney, Starr, Lenon & co. care puneau bazele unei formatii) ca la scurt timp dupa Bing-Bang, datorita expansiunii, temperatura a scazut sub o anumita valoare critica, momentul in care un nou tip de cimp si-a facut aparitia in intregul Univers. cimpul asta, asemanat cu cel din jurul unui magnet are o forta magnetica masurabila si o directie a fortei (din lateral, inspre mecla – knock-out!). cimpul asta iţit la citeva clipe dupa expansiunea universului a fost botezat, cum altcumva decit ‘cimp Higgs‘. alta proprietate a cimpului este bosonul de mai sus, care in teorie actioneaza ca particula mediatoare in relatiile de interactiune ale celorlalte particule. la fel cam cum era in copilarie cite-un baiat care incerca sa-i desparta pe aia doi de se luau la harţa. singura problema cu bosonul asta e ca existenta lui pina la momentul actual este pur teoretica. speranta este ca in urma accidentului astuia provocat cu buna stiinta la CERN sa iasa la iveala si bosonul, sa nu mai stea timid in coltul camerei (de-aia zic eu c-au construit cercetatorii acceleratorul in forma de inel – sa n-aiba nimeni unde sa se piteasca).

‘modelului standard’ al fizicii particulelor ii lipseste o singura veriga – iar ea sta in particula asta rusinoasa. mult succes cercetatorilor!

b) urmatoarea intrebare la care se asteapta raspunsuri o pune acum “supersimetria”. acum sa te tii! supersimetria asta ne da cu manusa peste ochi, in speranta de a ne destepta cu privire la ce ne inconjoara in Univers. conform teoriei, ceea ce vedem noi nu reprezinta decit 4% din materia vizibila; restul e materie neagra (23%) si energie neagra (73%). seamana a relatie interumana. cind cunosti o fata frumoasa esti convins ca ea e aleasa, o simpla clipire din ochi te da pe spate. dar, fiind dus de val iti scapa din vedere 23% din materia neagra ascunsa dedesubt si care iese la iveala numai atunci cind ‘materia vizibila’ a pus stapinire pe tine si incepe: “azi nu iesi cu baietii. ai promis ca mergem la mama” sau “miine mergem la cumparaturi. si-ai promis ca ma astepti pina ies de la coafor” si asa mai departe, pina ce incepe sa se acumuleze 73% energie neagra care da in clocot, erupe si strica tot farmecul.

ei bine, fizicienii spera sa nu deranjeze nici o ordine in lume prin stimularea asta atomica, asa ca – inca o data, sa le uram succes si la punctul b)

punctul c) “materia si antimateria“. pe scurt, in momentul in care energia se transforma in materie (chestiune palpabila), se produce o particula si, concomitent reflexul sau – o antiparticula cu incarcatura electrica opusa. despre antimaterie se spune ca ar functiona pe acelasi principiu cu materia. in fizica particulelor si chimia cuantica asta se traduce in urmatoarul scenariu: la fel cum un electron cu un proton isi dau mina pentru a forma un atom, cam la fel s-ar putea imprieteni si un antielectron cu un antiproton, rezultind un – de ce nu?, antiatom.

ce se intimpla insa daca amestecam doi poli din astia opusi. pai zodiile de apa cica ar avea compatibilitate redusa cu alea de foc (e un exemplu cu aplicatiune pur-demonstrativa!) – unul e mai molcom in timp ce al’lalt arde de nerabdare. cu toate astea, din contopirea celor doua ‘al molcom se poate inflacara si el, in timp ce spiritul gata incins e gata-gata sa se domoleasca. ceea ce, la urma urmei nu-i chiar atit de rau. cind vorbim de materie vs. antimaterie fizicienii ne zic ca o combinatie a celor doua duce la anihilarea ambelor elemente. hopaaa! ce-am facut? cu ce-am mai ramas?

suspinam incet, insa inainte de-a ne podidi plinsul vedem ca se degaja ceva din toata reactia asta: raze gamma – fotoni, adicatelea niste protoni cu un nivel de energie foarte ridicat. cine-a zis ca astrologia e mereu precisa? <ris infundat>

asa ca intrebarea nascuta la “punctul c)” isi asteapta si ea raspunsul de miercuri incolo cind, urmind aceeasi logica si acelasi prinţip, se spera studiul aprofundat al antimateriei.

pe final ne mai legam de-o singura chestiune (care este in acelasi timp si una din sperantele fizicienilor de sub pamint, acolo, in Elvetia) – si anume recrearea conditiilor imediat urmatoare Bing-Bangului. cu alte cuvinte, oamenii aia cu frunti late si priviri patrunzatoare or sa stea cu ochii atintiti dupa o mostra de plasma quark-gluon (asa-numitul QGP), element care – zic raspindacii, s-ar fi nascut si atunci la expansiune.

prima dovada a existentei QGP a rezultat in urma unor experimente ale CERN care a pus in malaxor mai multe particule ce ne-au dat in 2000 dovada existentei unei alte stari de agregare a materiei – pe numele ei de botez, plasma. miercuri se va incerca generarea unor ioni grei de tot care la un moment dat – inevitabil de altfel, vor intra in coliziune unii cu ceilalti, scotind la iveala quarci vizibili atit cit bate o musca din aripi.

momentul asta, ca mai toate celelalte enumerate mai sus vor trebui surprinse, inregistrate si mai departe difuzate publicului ca sa inteleaga tot ‘nea Ion’-ul ca pe lumea asta mai sint si alte chestiuni in afara de fotbal, iPhone, iPod, email, bani, masini, avere, dusmani, etc, etc si mai ales ca Universul nu este rezultatul singular al unei pulverizari de praf magic (fie el si cosmic) care ne-a pus pe noi moţ aici pe planeta asta in 6 zile de truda neintrerupta. universul din jurul fiecarui ‘nea Ion’ e plin de elemente necunoscute ce graviteaza neincetat si care treptat vor iesi din anonimat aducind, poate, mai multa descretire atitor si-atitor frunti.

in loc de ‘PS’: desi natura e plina de similitudini (vezi D’Arcy Wentworth Thompson si opera lui pentru exemplificare), imaginea de mai sus este un ‘simplu’ QGP si nu vreo retina. ntz.

Advertisements

4 thoughts on “Electroputere Vasile

  1. Pacat ca nu mai gasesc linkul dar si Libertatea a tratat acelasi subiect – doar pe o alta nota. Articolul combina cu succes teoria gaurii negre cu durata calendarului maya, finalizand cu o prezentare pe scurt a Apocalipsei dupa Ioan. Oricum am ramas placut surprins – se pare ca Libertatea are si jurnalisti care citesc din Stephen Hawkings – cel putin introducerea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s