despre cometã

– scurt istoric al vacantei recent incheiata –

in apropierea zilei de treisprezece ale lui august, lumea toata si mai cu seama masele populare erau adinc miscate de miezul sezonului estival, forfota era mare, efortul de peste an apasa madularele – pe scurt, timpul nu mai avea rabdare.

misiunea noastra este sa luam in discutie evenimentul meteoric ce s-a abatut asupra urbei linistite din Baden-Wuertemberg, adicatelea ‘cometa’, in seara aceleiasi zile (bineinteles, in paralel si cu traseul urmat indeaproape de aceasta). cometa iaste de genul feminin: o cometa, doua comete, si deriva de la coma, coama, capelura, plete lungi, respectiv: cometa, comeata, astru pletos, vulgo stea cu coada. (a grait pentru dvs. dl Mariu Chicos Rostogan, un pedagog de scoala noua)

cometa noastra are cel putin una din atributiunile insirate mai sus, asa ca elementul comparativ este justificat. ea s-a aratat pentru intiia oara in seara zilei sus-mentionate, incepind cu orele 9. cerul senin a usurat admirarea astrului, astfel incit orice alte mijloace de imbunatatire a observatiei – recte, o pereche de ochelari ori lentile telescopice, erau zadarnice.

de la aterizarea pe aeroportul din Stuttgart am condus ‘aparitia’ pina la adapostul sub care imi petrec cea mai mare parte a existentei recent exilate, iar de-acolo inainte am purces intr-un ‘zbor’ sustinut pe distanta lunga, pret de mai multe zile, pina la epuizare.

rareori plictisit, citeodata impacientat si mereu animat de curiozitate – asa m-am lasat condus prin numeroasele urbe europene pe care le luasem la pas marunt, dar sigur. experienta necunoscutului a primat asupra efortului fizic, cu toate ca intr-un final tot osteneala a fost cea care si-a pus pecetea asupra periplului. pina si ‘cometei’ i se cam inmuiasera cirliontii, nu mai stateau asa de ‘fluffy’ ca la inceputuri pentru ca – nu-i asa?, cu cit cometa se apropie mai mult de soare (a se citi “punctul culminant al calatoriei”), ea isi accelereaza mersul, simtind acea atractie puternica, urmind ca odata cu departarea de ‘tzenter‘ ea sa se leneveasca masurat, umblind incet, tot mai incet, descrescendo, ca un scoler puturos.

traseul, desi scurt pe harta, luat la pas a insumat o distanta notabila intinsa pe trei tari, in inima aceluiasi continent: Ghermania, Francia si Elvetia – toate mindre si toate trei curate, primitoare si cu surprize la fiecare colt de strada, asa le-am gasit pe fiecare in parte. Stuttgart (cu halte prin Ludwigsburg, Tuebingen, Metzingen) – Strasbourg Nancy Mulhouse Basel Zuerich Muenchen, toate vor fi mentionate d’a fir a par in ziele ce vor urma, pentru ca – s-o spunem pe sleau – merita.

insa pina atunci vom mai lua un ragaz, pentru ca asa-i sade bine oricarui observator ‘astronomic’ dupa ce a mentionat multamit in caietu-i cu insemnari roadele ultimei sale observatiuni.

München, Germania, August 2008
Strasbourg, Franta, August 2008
Zürich, Elvetia, August 208
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s