e lung Pamintul sau e lat?!

Nichita Stanescu este un poet care se mira de orice. El se mira si de faptul ca oamenii aud si au urechi. Pai de ce? El n-a avut urechi? A vazut el vreun om fara urechi? Ma rog, da se zice ca asa este in poezie, sa te miri de toate si sa le pui pe toate unele subt  altele, in randuri scurte, ca sa se vada ca sunt versuri

parerea lui.

asta e un citat dintr-o lucrare de Bacalaureat la Limba Romana. acum, nu zic ca omul n-o fi fost chinuit din pricina stilului scriitorului; tin minte ca si eu, la vremea mea, am avut oaresce dificultati in a-l talmaci pe maestru. la proba orala, fiind solicitat sa recit citeva versuri din ‘Leoaica tinara, iubirea’ am replicat printr-un singur vers: “Dintr-un bolovan coboara, pasul tau de domnisoara”, la care unul din profesorii examinatori – un domn bine trecut de 50 de ani, rosteste cu glas puternic: “…dintr-un bolovan, ba!”, punctind in acelasi timp catre mine cu aratatorul, ca sa exemplifice unde era piatra.

trec peste faptul ca nici macar poezia cu pricina n-o nimerisem, dar ‘Dulcele meu stil clasic’ m-a ajutat sa ridic nota cu celelalte doua subiecte: caracterizarea “Cetateanului turmentat” si explicarea diverselor stiluri literare.

acum, revenind la podoaba de mai sus, nu pot sa nu-i acord elevului credit pentru originalitate si inocenta exprimarii.

sa terminam cu definitia basmului:

Basmul este o poveste mai lunga, poate fi chiar cit o carte groasa, si are atatea personaje ca nu le mai tii numarul dar trebuie sa fii atent la fabula ca te intilnesti cu ea si in final”. aia-i!

Advertisements

3 thoughts on “e lung Pamintul sau e lat?!

 1. lasa ca astia sunt buni la matematica

  adicatelea numarul de absente care le au la fiecare materie sa fie cel putin egal cu 10 iar suma laturilor patratului Pamant va fi intotdeauna egala cu 4, indiferent daca Pamantul e lung sau lat

  ma intreb daca mai ai cu cine tine Olimpiade …

  si mai evident e faptul ca profesorii dau note mai mult de dragul statisticii. hai sa-i trecem clasa pe toti sa dea bine la rectorat, doar nu vrem sa ne pierdem slujbele, nu??

  hai sa mai inchinam o ulcica, noi astia din Generatia de Aur (de aur dom’le, a u r)

 2. dom’le, pe vremea mea… eheeeiii!

  in alta ordine de idei, tiu minte ce specimene vedeam prin Bucuresti inca de cind studiam la facultate (era linga noi un liceu vestit); vai steaua lor! acum sint cu totii ‘Emo’, pantaloni strimti (ma intreb – cit de comozi pot fi niste blugi mulati pe tot piciorul?!?!), adidasi Converse jerpeliti, jumuliti, freza data peste ochi, o geanta atirnata pin’ la genunchi – si se cheama “spirit liber”! sau libertin. ma rog. treaba lor.

  hai noroc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s