inaltarea definitiei

HDR, in fotografie, reprezinta o tehnica prin care se accentueaza diverse parti ale unei fotografii, care in mod normal nu au vizibilitate foarte mare. pe scurt, daca o zona este mai umbrita, aceasta zona nu se va vedea foarte bine intr-o fotografie normala, insa dupa ce se aplica tehnicile HDR chiar si obiectele din zona umbrita vor fi usor vizibile. imaginea HDR contine si un set de informatii care nu sint vizibile pe monitor, de aceea este nevoie de o ajustare a tonului (asa-numitul ‘tone mapping’), intrucit imaginea HDR trebuie transformata intr-una obisnuita (RGB, 24 biti).

cum procedam? luam peisajul in vizor si-l fotografiem cu timpi diferiti de expunere, a.i. sa avem aceeasi poza si supra-expusa, si sub-expusa. mai apoi e treaba software-ului sa combine rezultatul intr-o singura imagine care va scoate in relief detaliile ce in conditii normale n-ar fi iesit la suprafata.

personal inclin sa cred ca tehnica cu pricina reprezinta doar o modalitate de a colora intr-un mod interesant o poza, spre a-i aduce fotografului amator satisfactia ce ti-o da bruma de cunostinte intr-ale manevrarii computerului si a programelor de grafica, atragind dupa sine laude si admiratii gratuite din partea anturajului care, bineinteles, nu se poate ridica la nivelul talentului si creatiei tale native.

jucindu-ma nitel cu aparatul (Nikon D40, lentile 18-55 mm), Photoshop CS3 si Photomatix Pro am dat nastere citorva eseuri. ideea e ca daca vrei sa-ti iasa ceva ca lumea trebuie sa ai ochi, rabdare, aparat ultra-performant, abilitati Photoshopice peste medie. cum cel putin una din atributiunile de mai sus lipseste, rezultatul e pe masura: Cuore, joaca de copil. (sau era ‘inima de copil’ ?!)

Advertisements

5 thoughts on “inaltarea definitiei

  1. e mai coole cu. dar era mai interesant daca le puneai la rezolutie mai mare – sa iasa in evidenta eventualele defecte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s